CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Gandacul negru de bucatarie este prezent in toata tara noastra fara preferinta de regiune sau conditii intalnindu-se oriunde gaseste cele necesare traiului .
Gandacul are corpul de culoare neagra si lucios ,uneori poate fi castaniu inchis avand antenele setiforme si picioarele tot de culoare roscat-caramizie. La masculi aripile sunt mai scurte decat abdomenul si sunt de culoare bruna fiind trunchiate la varf si cu nervurile ruginii . La femele elitrele sunt lobiforme iar aripile sunt rudimentare .
Placa supraanala este dispusa transversal la masculi iar la femele are o incizie la varf . Placa subgenitala la femele este divizata in doua valve, iar la masculi este simetrica.
Lungimea corpului la gandacul de bucatarie este cuprinsa intre 20-24 de milimetri. Femela depune oua in ooteci de culoare cafenie ce au o carena in partea superioara . Din oua ies larvele care sunt de culoare neagra ,tot lucioase ca si masculii avan niste aripi mici si rudimentare .
Gandacul negru de bucatarie este present in toata tara noastra fara preferinta de regiune sau conditii intalnindu-se oriunde gaseste cele necesare traiului .
In timpul iernii gandacii stau ascunsi in crapaturile facute in pereti pe sub dulapurile cu alimente iar primavara cand se incalzeste in lunile martie si aprilie ies din locurile de iernare si incep sa se inmulteasca producand pagube.
Gandacii de bucatarie sunt foarte activi pe timpul noptii iar in timpul zilei ei stau ascunsi in locuri ca ferrite.
Imperecherea incepe primavera in lunile mai si iunie dupa care femela depune oua in ooteci .Acestea incubeaza in 22-28 de zile .
In lunile iulie siaugust isi fac apritia larvele care se hranesc pana toamna tarziu cand intra in diapauza.
Gandacii de bucatarie sunt fitofagi si omnivori hranindu-se cu tot felul de produse alimentare: paine, biscuiti, carnuri conservate, macaroane, fainuri, resturi de alimente .
Se pare ca sunt vectori in transmiterea diferitelor boli primejdioase omului.
GALERIE