Buburuza lucernei (Subcoccinella 24-punctata)

Scris de: Seceleanu Cristian

Buburuza lucernei este prezenta pe tot teritoriul tarii noastre cu precadere insa este mai des intalnita in zonele de stepa si silvostepa . In zonele in care predomina padurile de foioase ca cele de stejar sau fag prezenta buburuzei este mult mai mica .Buburuza are un corp de forma  globuloasas hemispheric avand capul , antenele , picioarele, pronotul si elitrele de culoare roscat-caramizie iar partea pe piept si pantec este de culoare rosu aprins . Pe pronot are pe partea din spate cate 2-3 puncte de culoare neagra de forme neregulata iar elitrele prezinta cate 12 de puncte negre pe fiecare . Femelele de buburaza lucernei sunt mai mari decat masculii si lungimea corpului la un adult este cuprinsa intre 3 si 4 milimetri lungime.

Femela depune oua de forma conica si culoare galbena avand lungimi cuprinse intre  1,0 si 1,20 milimteri .

Din oua ies larvele de culoare galbena deschis avand capul de culoare castanie . Pe corp au niste spini ramificati si ating in lungime cam 5 – 6 milimetri .

Nimfa de buburuza are culoare galbena la inceput pentru ca mai tarziu sa devina cafeniu negricioasa .Pe corp nimfa de buburuza are peri de culoare alb-galbuie.Nimfa ajunge sa masoare in dimensiuni intre 4-5 milimetri lungime .

Ataca frunzele de lucerna in mod caracteristic cauzand rosaturi liniare  asezate unele langa altele si in atacului ramane numai epiderma superioara din care cauza frunzele se usuca.

Buburuza lucernei este prezenta pe tot teritoriul tarii noastre cu precadere insa este mai des intalnita in zonele de stepa si silvostepa  si in conditiile climatice din tara noastra poate avea  2 generatii pe an: Generatia de primavara din mai pana in iulie si genratia de vara din iulie pana in luna mai a anului urmator .

La generatia de primavera indivizii ierneaza numai in stadiul de adult ascunsi in  crapaturile solului din jurul coletului plantelor sau in stratul de frunze cazute pe sol. Buburuzele isi fac aparitia din locurile de iernare primavara catre mijlocul lunii aprilie  cand vremea se incazeste ajungand la o temperatura medie de peste 12°C.Au o viata scurta si traiesc pana spre sfarsitul lunii iunie perioada lor de hranire tine aproximativ 40-50 de zile.

In luna mai dupa iesire urmeaza o perioada de hranire pana cand indivizii ajung la maturitate sexuala si apoi are loc imperecherea si depunerea oualor. Femelele de buburuza isi depun ouale dupa aproximativ 10 zile  perioada care coincide cu perioada de  inflorire a lucernei din prima coasa.

Perioada ovipozitara dureaza 14-18 zile si se incheie la inceputul lunii iunie.Femela depune ouale de regula pe dosul frunzelor de lucerna si trifoi in mod  izolat sau in grupuri10-25 de oua asezate neregulat pe frunza. 

O singura femela depune in conditii optime de temperatura in intreaga perioada ovipozitara de 14-18 zile cam 350-450 de oua .

Ouale incubeaza in 5-6 zile la 25°C si 9-10 zile la 20°C. Larvele apar la sfarsitul lunii mai, care incep imediat si se hranesc cu paren¬chimul frunzelor. In stadiul de larva buburuza ramane  20-24 de zile si in toata aceasta perioada naparleste de 4 ori  de obicei pe frunzele  unde se hranesc.

La maturitate deplina larvele capata culoarea galbena si inceteaza sa se mai hraneasca fixandu-se cu ultimul segment abdominal pe dosul frunzei unde se transforma mai intai in prenimfa  iar dupa o noua naparlire ce are loc la 3-4 zile devine  nimfa.

In stadiul de nimfa ramane doar 7-8 zile si la sfarsitul lunii iunie inceputul lunii iulie, apar noii adulti care au un corp moale si culoare castaniu-roscata cu exceptia elitrelor care sunt de culoare galbena. Dupa inca 2 zile elitrele devin roscat-caramizii si apar niste puncte de culoare neagra caracteristice.

La generatia de vara dupa aparitie si hranire pana ajung la maturitate sexuala buburuzele se imperecheaza si depun ouale . Stadiile de dezvoltare din generatia de vara sunt similare generatiei de primavera .

Ajunsi la maturitate adultii din generatia de vara se hranesc o perioada scurta de cateva zile cu frunze de lucerna, apoi in luna septembrie se retrag pentru iernare in crapaturile solului din jurul coletului plantelor de lucerna sau in stratul uscat de Frunze ori gunoaie .

Buburuza lucernei este la fel de pagubitoare ca adult cat si si ca larva. Distruge in special culturile de lucerna si trifoi. 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU