Gandacul lucios al rapitei (Meligethes aeneus)

Scris de: Seceleanu Cristian

Gandacul lucios al rapitei este prezent in toata tara noastra cu precadere in zona stepei si silvostepei acolo unde cultura rapitei se face la scara industriala .

Adultii au corpul de forma ovala si culoare neagra lucoasa cu aspect lacuit care are reflexe metalice de culoare verzuie . Are puncte presarate pe cap ,torace si elitre . Antenele sunt clavate cu maciuca mare compacta iar picioarele sunt negre  cu exceptia tibiilor anterioare care uneori sunt de culoare roscata si cu zimtisori  mici .Adultul poate atinge in lungime cam 2,2-2,4 milimetri .

Femela depune oua cu forma ovoidala si culoare alburie di care ies larvele de culoare alb-fumurii sau gal¬bene  cu capul cafeniu si cu niste negi pe corp care au fiecare pe varf cate un fir de par .Larva are 4,0-5,0 milimetri lungime .

Din larve se formeaza nimfa care ste alba la inceput apoi galben deschis  si in final se inchide bin ema culoare ajungand cafenie .

Gandacul lucios ataca  plantele crucifere ca varza si rapita la care ataca florile si bo¬bocii florali distrugand staminele, pistilul si petalele .

Gandacul lucios al rapitei este prezent in toata tara noastra cu precadere in zona stepei si silvostepei acolo unde cultura rapitei se face la scara industriala  si are o singura generatie pe an.

Gandacul ierneaza in pamant sau sub stratul de frunze cazute pe pamant din care primavara isi fac aparitia adultii care incep sa se hraneasca imediat  cu polenul, sta¬minele si petalele florilor pomilor fructiferi si a altor plante si mai  tarziu  cand imbobo¬cesc plantele din categoria cruciferelor migreaza pe acestea  distrugand bobocii si provocand uscarea lor .

Dintre plantele spontane ataca mai ales : traista cioba¬nului, urda vacii si de pe care migreaza mai tarziu in luna mai pe plantele de rapita, mustar si varza .

Dupa aproximativ 14-21 de zile de hranire adultii incep si se imperecheaza si la numai 4 – 5 zile de la imperechere femela depune oua in bobocii florali ai plantelor . O singura femela poate depune unul sau mai multe oua intr-un singur boboc floral  pe care il lipesc de stamine cu o substanta gelatinoasa cu care oual este invelit la depunere si care se intareste la contact cu aerul. Numarul total de oua depus de o singura femela este de 35-55 de oua .

Ouale incubeaza in 14-20 de zile in functie de temperatura si apoi  apar larvele care raman in acest stadiu intre 24-28 de zile perioada in care naparlesc de 3 ori iar intervalul dintre 2 naparliri este de 10-11 zile . La maturitate deplina  larvele intra in pamant la 6 – 7 centimetri adancime unde isi construiesc niste lofe nimfale in care se transforma in nimfa . In stadiul de nimfa gandacul lucios ramane cam 12-14 in conditii normale de temperatura  dupa care apar adultii.

Noii adulti de gandac lucios apar la sfarsitul verii dupa care se hranesc un timp cu bobocii florali de rapita si mustar apoi se retrag in locuri adapostite pentru iernare. In zonele cu clima mai blanda gandacul  poate avea doua generatii pe an.

Gandacul lucios al rapitei ataca si distruge culturile de crucifere cat si cruciferele din flora spontana in special rapita, mustarul si varza. Adultii si larvele se hranesc cu staminele, pistilul si petalele florilor in faza de boboci florali.

Pagubele produse se resimt in special la seminceriile de varza si conopida unde productia de seminte este compromisa .

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU