Gandacul rosu al rapitei (Entomoscelis adonidis)

Scris de: Seceleanu Cristian

Gandacul rosu al rapitei este prezent in toata tara noastra cu precadere in zona stepei si silvostepei acolo unde cultura rapitei se face la scara industriala .

Adultul are forma globuloasa ,ovala fiind de culoare roscat-caramiziu pe spate si negru pe burta si partea anterioara . Clipeusul este de culoare neagra impreuna cu antenele care sunt compuse din cate 11 articole.Are picoare de culoare neagra ,pe vertex prezinta o pata neagra iar pe pronot alte 3 pete tot de culoare neagra una mai lata in centru si doua rotunde ceva mai mici . Elitrele gandacului sunt de culoare roscata avand o banda neagra la sutura cu cate o dunga asezata  longitudinal tot neagra si ceva mai lata . Scutelul este negru si tarsele sunt compuse din cate 4 articole .Gandacul adult masoara cam 10-11 milimetri lungime.

Femela depune oua de forma ovoidala si culoare roscata la momentul depunerii care mai apoi in contact cu aerul incep sa-si inchida culoarea devenind cafeniu-caramizii si masoara  cam 1 milimetru lungime .

Din oua ies larve cu aspect fusifoarm fiind ceva mai groase la capatul din fata si mai inguste in partea posterioara cu aspect de torpila.Larvele sunt de culoare  neagru-fumurie si pe fiecare segment al corpului au cate  3 randuri de protuberante –niste negi de culoare neagra ce au pe ei perisori. Larva atinge in lungime dimensiuni de 12- 15 milimetri .

Din larve dupa maturitate se formeaza nimfa care este de culoare galbena cu tenta portocalie si masoara cam 9- 11 milimetri lungime .

Ataca culturile de rapita pe care toamna si primavara consuma in special frunzele care sunt mancate de larve iar in vara gandacii adulti ataca florile si silicvele care sunt mancate si distruse. Cand infestarea este foarte mare frunzele de rapita sunt complet roase si scheletate.

Gandacul rosu al rapitei este prezent in toata tara noastra cu precadere in zona stepei si silvostepei acolo unde cultura rapitei se face la scara industriala  si are o singura generatie pe an.

Gandacuil rosu al rapitei ierneaza in pamant la adancimi de 4 – 5 centimetri sau chiar la suprafata soului dar numai in stadiul de ou. Ouale incubeaza toamna in lunile septembrie pana in noiembrie astfel incat  embrionul este deja format pana la venirea iernii . La venirea primaverii in martie cand temperaturile cresc la media zilnica de  6 - 7° C isi fac aparitia larvele. Perioada de aparitie a larvelor este esalonata pe  35 – 50 de zile ultimele apar catre sfarsitul  lunii aprilie.

In acest stadiu de larva gandacul rosu al rapitei ramane 24-28 de zile si in acest timp larva naparleste de 3 ori. Pentru naparlire larva iese din pamant la suprafata sub bulgarii de pamant sau intre frunzele uscate si procesul dureaza 10-15 minute. In functie de temperatura aproape fiecare dintre cele 3 varste tine in medie 4 -6 zile la temperaturi de  18 - 20°C mai putin varsta a 4 a care dureaza mai mult intre 12-14 zile. Daca conditiile nu sunt optime stadiul larvar poate dura chiar si 55-65 de zile ceea ce face sa se prelungesca si perioada de hranire a larvei . Larvele sunt active doar pe timpul zilei ,noaptea stau retrase sub bulgarii de pamant sau intre frunze si dimineata cand soarele straluceste si se incalzeste ele se urca pe plante unde se hranesc.

Ajunse la varsta a 4 a larvele se afunda in sol la 5 -6 centimetri adancime unde isi construiesc niste loje nimfale de pamant in care se transforma in pre-nimfa si mai apoi in nimfa ,stadiu in care raman 14 – 21 de zile lucru care le aduce catre sfarsitul lui aprilie inceput de mai .Astfel noii adulti ies din sol de obicei catre inceput de mai lucru care se vede dupa orificiile lasate la suprafata solului. 

Odata iesiti adultii incep sa se hraneasca timp de 18-24 de zile pana ajung la maturitate sexuala dupa care in loc sa se imperecheze adultii se afunda inapoi in sol la 22-24 de centimetri adancime unde vareaza pana in luna septembrie.

Ajunse in toaman in luna septembrie dupa perioada de estivatie adultii ies din sol de obicei pe la mijlocul lunii septembrie. Dupa aparitie adultii migreaza si cauta culturile de rapita si crucifere spontane cu care se mai hranesc inca 7- 8  zile dupa care are loc imperecherea. Imperecherea se intampla intr-o singura zi  in mod repetat , o singura imperechere putand sa dureze chiar si  2 ore.

Dupa imperechere are loc depunerea oualor pe care femela le depune de obicei dupa 4-5  zile de la imperechere. Femela depune ouale cu ovipozitorului in pamant la 4-5 centimetri adancime sau direct pe  suprafata solului in loturi de 50-120 de oua  Ouale au la depunere pe suprafata lor o secretie galbena care se intareste la contact cu aerul lipind mai lulte oua laolalta . 

Intr-o zi o femela depune pana la 180-200 de oua iar in intreaga peri¬oada ovipozitara de 45-55 de zile intre 1000-1500 de oua

Dupa depunerea oualor femela de gandac rosu mai traieste 10-15 zile apoi moare . Ouale incubeaza in lunile septembrie-noiembrie dar nu are loc eclozarea oualor deoarece gandacul rosu ierneaza numai in stadiul de embrion complet format.

Gandacul rosu al rapitei ataca cruciferele spontane si culturile de crucifere in special rapita. Dintre cruciferele spontane gandacul ataca rapita salbatica, mustarul salbatic, traista ciobanului, urda vacii, ridichea salbatica si cea cultivata. Deasemenea mai ataca palamida, scaetul si alte plante din familia Compositae, Ranuculaceae .

Toamna din septembrie pana in noiembrie adultii ataca frunzele de rapita, scheletandu-le sau distrugand plantulele de rapita abia rasarita in culturile de toamna iar primavara in luna mai  noii adulti distrug florile, bobocii si silicvele rapitei compromitand cultura si productia de seminte .

Gandacul rosu al rapitei are totusi si niste dusmani naturali printre care putem mentiona plosnita Nobis ferus  ce distruge larvele iar larva gandacului Lebia cynocephala distruge ouale gandacului rosu al rapitei .

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU