CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Gargarita capsulelor de mac este prezenta in toata tara noastra din Banat si pana in Moldova si de la Giurgiu pana in Sighetul Marmatiei.Gargarita are corpul de culoare neagra ,fara nici o stralucire si este acoperit cu niste solzi de culoare fumuriu galben deschis pe spate si fumuriu-albicios pe partea ventrala a corpului. Capul are forma rotunda cu ochi rotunzi de culoare cafeniu-caramizie avand rostrul usor mai alungit si recurbat si niste antene geniculate si clavate de culoare galben deschis. Toracele este mai lat decat lung si are trei dungi pe el de culoare deschisa, dintre care una pe mijloc si doua asezate pe lateral pe fiecare parte a corpului . Scutelul si o treime din elitre sunt acoperite cu solzi de culoare alba. Elitrele sunt acoperite cu solzi galbeni si prezinta strii de culoare neagra. Picioarele gargaritei sunt galbene iar corpul atinge in lungime 4,0-5,0 milimetri .
Femela depune oua de culoare alba din care ies larve galbene , apode, recurbate, cu capul de culoare cafeni-caramizie si cu cuticula mai incretita . Larva masoara in lungime cam 5,5-6,5 milimetri .
Din larva se dezvolta nimfa tot de culoare galbena si care isi tese niste coconi ovali construiti din particule de pamant .Coconul poate masura intre 7,5 – 8,5 milimetri lungime .
Se observa usor atunci cand ataca capsulele de mac deoarece face niste orificii mic ca niste pete de culoare neagra ce se datoreaza latexului ce curge in urma vatamarii capsulelor de catre gargarita.
La o observatie mai atenta se pot vedea in interiorul capsulelor larvele care se hranesc cu semintele de mac .
Gargarita capsulelor de mac este prezenta in toata tara noastra si are o singura generatie pe an.
Gargarita ierneaza numai in stadiul de adult in pamant la adancimi de 35 – 40 de centimetri protejati in casutele lor nimfale construite din pamant .
Primavara cand vremea se incalzeste in mai, gargaritele isi fac apritia din pamant si incep imediat sa se hraneasca pana ajung la maturitate sexuala cu tulpinile si pedunculii florali ori cu bobocii florali si chiar cu frunzele de mac.
Perioada pana la maturitate sexuala dureaza 10-12 zile timp in care gargaritele se hranesc continuu pentru ca mai apoi sa se imperecheze si sa depuna ouale . Femela depune oua in galerii sapate de femele in capsulele de mac . In fiecare galerie ele depun doar un ou pe care-l imping cu rostrul pana la capatul galeriei . Prin intepaturile facute latexul care este o secretie laptoasa din tesuturile capsulelor se scurge si la contact cu aerul se usuca si se innegreste acoperind si in acelasi timp mascand galeriile sapate de gargarite .
Daca intr-o capsula se gasesc mai multe oua din care ies larve atunci ele au fost depuse de alte femele deoarece de regula o femela pune un singur ou intr-o capsula .
Perioada ovipozitara dureaza 20-25 de zile timp in care o singura femela poate depune intre 100-140 de oua .
Ouale incubeaza in 7-9 zile in conditii normale lunii mai si apoi apar larvele care incep imediat sa se hraneasca cu semintele de mac inca din faza in care capsulele sunt verzi si in interior semintele sunt crude sau pe cale de coacere.
In stadiul de larva gargarita ramane 25 -30 de zile si la sfarsitul acestei perioade se transforma in nimfa .
La maturitate completa larva perforeaza peretele capsulei de mac si iese din aceasta patrunzand in pamant la 35 – 40 de centimetri adancime unde isi construieste casute nimfala din pamant in care ramane pana in luna iunie cand se transforma in nimfa.
Stadiul de nimfa este de trei saptamani si la sfarsitul acestei perioade isi fac aparitia primii adulti de gargarita care nu ies afara ci raman si ierneaza in sol in casutele lor nimfale de unde isi fac aparitia la venirea primaverii cand timpul se incalzeste.
Gargarita capsulelor de mac este cel mai mare daunator al culturilor de mac acolo unde macul se cultiva pe supra¬fete mai mari cum ar fi zona Moldovei si Transilvania.
GALERIE