Gargarita lucernei (Phytonomus variabilis)

Scris de: Seceleanu Cristian

Gargarita lucernei este prezenta pe tot teritoriul tarii noastre insa este mai des intalnita in culturile de lucerna din zonele de stepa si silvostepa .Gargaritele au corpul de forma aovala  si culoare caramiziu-ruginie sau cafeniu prezentand niste pete de culoare mai inchisa. Au rostrul recurbat, antenele geniculate, pronotul prezinta 3 linii asezate in plan longintudinal mai deschise la culoare decat restul corpului .Picioarele gargaritei sunt cafeniu-galbui iar elitrele la fel sau uneori sunt cenusii cu niste puncte mici de culoare neagra .Scutelul este galben deschis iar sutura elitrelor este  prevazuta cu pata de culoare neagra ce se intinde pe toata lungimea elitrelor.Gargaritele pot masura la maturiate intre 6 – 8 milimetri lungime.

Depun oua de forma ovala si culoare galbena usor lucioase ce masoara in medie cam 0.5 milimetri lungime .

Din oua ies larvele care sunt apode de culoare verde si cu capul cafeniu –inchis aproape brun.Pe corp prezinta niste perisori scurti de culoare neagra si o banda asezata pe spate in plan longitudinal de culoare alb-galbuie . Pe partea ventrala a corpului prezinta niste dilatatii ca niste ventuze cu niste peri foarte ascutiti cu care se fixeaza de petiolul si de limbul frunzelor de lucerna .Larvele masoara in medie cam 7-9 milimetri lungime .

Din larve rezulta nimfele care sunt de culoare verde care isi tes niste coconi de forma ovala reticulate  si de culoare alb-galbuie .Nimfele pot atinge in lungime 7- 9 milimetri.

Ataca frunzele de lucerna in mod caracteristic observandu-se  cum au parenchimul si epi¬derma partii superioare mancata si deasemenea sunt roase intre nervuri sub forma de dungi liniare care se usuca cu timpul . Sunt preferate la consum paren¬chimul frunzelor tinere de pe varfurile lastarilor de lucerna .

Gargarita lucernei este prezenta pe tot teritoriul tarii noastre insa este mai des intalnita in culturile de lucerna din zonele de stepa si silvostepa  si cea a padurilor de stejar  si prezinta o singura  generatie pe an.

Gargarita ierneaza numai in stadiul de adult ascunsa in pamant 3-4 centimetri adancime sau uneori in stratul de Frunze si resturi de pe suprafata solului . La venirea primaverii la sfarsitul lunii aprilie cand timpul se incalzeste gargaritele ies din locurile de iernare si incep imediat sa se hraneasca cateva zile cu parenchimul frunzelor de lucerna si de trifoi. Femelele de gargarita ce nu au apucat sa se imperecheze toamna se imperecheaza primavara si apoi depun ouale .Perioada ovipozitara se intinde pe o durata de 25-35 de zile si in tot acest timp o singura femela poate depune intre 250-350 de oua . Pentru depunerea oualor femelele rod camarute in tulpinile de lucerna in care depun apoi 15-20 de oua. Dupa depunerea oualor femelele astupa orificiul camarutelor cu excremente. 

Daca in timpul zilei temperatura se ridica peste 25°C, gargaritele se retrag in locuri racoroase si reapar cand se racoreste timpul.

Ouale incubeaza in luna mai dupa o perioada de incubatie de 10-14  zile cand isi fac aparitia lar¬vele care ies din camarutele in care au fost depuse ouale si se urca spre varfurile lastarilor de lucerna unde se cu mugurii tineri iar cand cresc ceva mai mari  incep sa se hra¬neasca cu parenchimul frunzelor. Larvele pot trece chiar de pe o planta pe alta  desi sunt apode. Stadiul de larva dureaza 30-35 de zile si la maturitate deplina  larvele se retrag in indoiturile frunzelor pe care le unesc unde isi tes coconi de matase in care se trans¬forma in nimfa.

Stadiul de nimfa dureaza intre 10-12 zile  dupa care, catre sfarsitul lunii iunie apar noii adulti.

Acestia dupa numai cateva zile de hranire se imperecheaza. La gargarita lucernei in intervalul de temperaturi cuprins sub 12° C si temperature mai mari de  25°C maturizarea sexual nu poate avea loc . Astfel gargaritele au nevoie pentru a ajunge la maturitate sexual de o perioada de timp cuprinsa intre 50-55 de zile cu temperature medii peste 12°C dar totusi sub 25°C.

Toamna cand temperatura medie zilnica scade sub 12°C gargari¬tele se retrag in stratul superficial al solului la 3-4 centimetri adancime sau in stratul de frunze  cazute pe sol unde ierneaza.

Gargarita lucernei este pagubitoare atat in stadiul de adult cat si de larva. Aceasta ataca si alte plante din familia leguminoaselor cum ar fi fasolea si  mazarichea.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU