CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Este un daunator foarte des intalnit la noi in tara fiind prezent pe intreg teritoriul tarii .Purecele are un corp de forma convexa de culoare verde maronie avand luciu si reflexe metalice iar pe pronot prezinta o multime de punctulete mici . Antenele purecelui sunt compuse din cate 10 arti¬cole de culoare galben deschis iar elitrele prezinta niste striatii asezate in plan longitudinal avand varfurile de culoare caramiziu galbuie .
Picioarele purecelui sunt de culoare galben deshis iar corpul masoara intre 2,2-3,0 milimetri lungime.
Femela de purece depune oua ce au forma ovala si culoare galben deschisa masurand numai 1,0 milimetri in lungime si din care ies larve de culoare alba avand capul de culoare maronie inchis si picioarele de culoare neagra .Larva de purece prezinta pe tot corpul niste sclerite inchise la culoare si cu perisori pe ele. Lungimea corpului la larve ajunge sa masoare cam 3,2-3,4 milimetri lungime .
Ataca plantele de canepa in special primavara in lunile mai si iunie cand se pot observa semnele caracteristice infestarii cu purece a culturilor de canepa si anume ca frunzele plantelor atacate sunt ciuruite de puricii ce rod epiderma superioara si parenchimul lasand neatacata epiderma inferioara care se usuca si se rupe si astfel in frunze raman niste orificii .
Este un dauntaor foarte des intalnit la noi in tara fiind prezent pe intreg teritoriul tarii si are o singura generatie pe an.
Acesta ierneaza numai in stadiul de adult si la venirea primaverii la sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai isi fac aparitia din locurile de iernare si migreaza pe plantutele de canepa cu care incep imediat sa se hraneasca. La numai cateva zile de la inceputul hranirii purecii incep sa se imperecheze si la numai 3-4 zile de la imperechere, femela de purece depune oua.Ouale sunt asezate de regula in pamant la adancimi de 3 – 4 centimetri si asezate in apropierea coletului plantelor de canepa. Femela depune ouale in mod izolat si pe intreaga perioada ovipozitara o singura femela poate depune intre 200-250 de oua .
Odata depuse ouale incubeaza in 15-20 de zile functie si de conditiile de temperatura si umiditate . Larvele de purece odata iesite din oua imediat patrund sub epiderma rada¬cinilor unde se hranesc rozand tesuturile. In acest stadiu de larva purecele canepii ramane intre 34-38 de zile dupa care se reintoare in pamant unde isi construieste o loja nimfala din pamant in care se transforma in nimfe. Perioada de nimfoza tine intre 15 si 20 de zile si apoi isi fac aparitia adultii care iesind la suprafata solului incep imediat si se hra¬nesc cu frunzele de canepa din luna iulie pana toamna in luna septembrie.Ajunsi in toama purecii isi cauta adapost in locuri ferite ca stratul de frunze al lizierelor de paduri, perdelele de protectie, livezi, gunoaie si alte locuri ferite unde isi petrec iarna .
Acest purece ataca canepa si hameiul dar mai mult canepa canepa la care adultii produc pagubele cele mai insemnate in special primavara in luna mai cand plantele sunt inca tinere si plapande si la care purecii rod frunzele perforandu-le si atunci cand infestarea este puternica plantele pot fi complect distruse.
GALERIE