CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Tantarasul boabelor de grau este prezent in tara noastra in re¬giunile cerealiere totusi desi Transilvania nu se numara printre zonele in care cerealele sunt cultivate pe suprafete intinse si cu ani de traditie el se pare ca este mult mai prezent in aceasta zona decat zonele de campie ca Barganul sau Dobrogea.
Tantarasul este de culoare galbena sau galben cu tenta rosiatica spre portocaliu avand ante¬ne compuse din 14 articole si o data si jumatate mai lungi decat restul corpului sau .Are picioare lungi de culoare galben-fumuriu cu primul articol al tarsului mult mai scurt decat cel de al doilea articol.
Este echipa cu aripi hialine ce au reflexe metalice. Pe marginea posterioara a fiecarui segment al pantecului are niste smocuri de perisori .Prezinta un ovipositor foarte subtire si lung iar corpul sau masoara cam 2,5-3 milimetri lungime .
Femela depune oua de culoare galbui transparent la inceput ce se inchid usor devenind galben-portocalii si din care ies larve de culoare alb galben deschis la inceput iar la maturitate complete devin portocalii sau galben cu tenta usor portocalie avand partea dinainte ceva mai ingusta si lungimea corpului de 1,8-2,2 milimetri.
Pupa de tantaras este de culoare galbena cu tenta portocalie de dimensiuni foarte mici de numai 2 milimetri lungime .
Ataca spicele de grau care raman seci si cu niste pete alb galbui si care treptat devin cafenii-fumurii si apoi negricioase. Spicele atacate raman mai scurte si mai subtiri capatand acel aspect de spice malurate.
In spice larvele distrug ovarele sau boabele de curand legate in lapte si din aceasta cauza florile sunt complet distruse si boabele raman subtiri si scurte stafidite cu mici deformatii .
Tantarasul boabelor de grau este prezent in tara noastra in re¬giunile cerealiere totusi desi Transilvania nu se numara printre zonele in care cerealele sunt cultivate pe suprafete intinse si cu ani de traditie el se pare ca este mult mai prezent in aceasta zona decat zonele de campie ca Barganul sau Dobrogea.
Tantarasul are o singura generatie pe an si ierneaza in pamant la 5-6 centimetri adancime numai in stadiul de larva. La venirea primaverii in luna mai larva devine pupa si in iunie iese sub forma de adult .Adultii zboara seara si noaptea pana in luna iulie cand indata ce cerealele fac spice se impere¬cheaza si depun ouale.Femela depune ouale in spice in grupuri de 12-14 bucati. Acestea incubeaza in 8-9 zile si ies larvele care intra in ovarele florilor de grau unde se hranesc sugand seva ovarelor sau a boabele in lapte . In acest stadiu larva ramane cam 20-24 de zile dupa care coboara in sol la 4-5 centimetri adancime unde ierneaza iar pri¬mavara in mai se transforma in pupe si dupa care in luna iunie in adulti.
Tantarasul boabelor de grau ataca cu precadere cultura de grau si se intalneste ceva mai sporadic si la alte cereale.
Si de aceasta data natura a venit cu un remediu in ajutorul omului ,astfel inmultirea tantarasului este limitata in mod natural de o specie de viespe parazita denumita “Platygastar scutellaris” a carei larve distrug larvelor tantarasului.
GALERIE