CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Tantarasul florilor de lucerna este raspandit in culturile de lucerna de pe intreg teritoriul tarii incepand din zona stepei si pana in zona padurilor de fag.
Adultii seaman foarte bine cu niste tantarasi mici de culoare galbena cu antenele si picioarele lungi si paroase .Masoara in lungime numai 2 milimetri .Larvele acestor tantarasi sunt foarte mici si de culoare galbena.
Ataca in mod characteristic lucerna observanduse de multe ori cum in inflorescentele de lucerna unele flori raman nedeschise capata aspect de gale tari si piriforme datorita ingrosarii la un loc a ovarului corolei si caliciului.
In interiorul galelor se pot observa larvele care se hranesc cu tesuturile moi si fragede din boboci ,cu si pistilul florilor.
Galele au culoare mov-violet cu jumatatea de la baza mai verde si se intalnesc incepand din luna iunie si pana in luna septembrie.
Cand larvele ajung la maturitate deplina ies din gale care se brunifica si apoi se usuca si cad pe jos .
Tantarasul florilor de lucerna este raspandit in culturile de lucerna de pe intreg teritoriul tarii incepand din zona stepei si pana in zona padurilor de fag si in conditiile climatice din tara noastra poate avea pana la 3 generatii pe an: Generatia de primavera din luna mai in luna iunie ,Generatia de vara din luna iulie in luna august si Generatia de toamna din luna august in luna mai a anului urmator .
La generatia de primavara tantarasul isi petrece iarna numai in stadiul de pupa in coconi ascunsi sub pamant la 6-7 centimetri adancime . In luna aprilie o parte din larve se transforma in pupe si in luna mai devin adulti o alta parte insa raman si se impupeaza in luna iunie asfel aparand in doua esaloane .
Aparitia adultilor are loc deci esalonat pe o perioada de 20-22 de zile .
Dupa doar 3-4 zile de la aparitie are loc imperecherea si depunerea oualor. Perioada ovipozitara tine 14-18 zile timp in care o singura femela depune 40-50 de oua . Ouale sunt depuse cate 12-18 oua in fiecare mu¬gure floral de lucerna .Acestea incubeaza in 8-10 zile si apar larvele ,acestea raman pe loc in bobocii florali pana la maturitate deplina unde se hranesc distrugand staminele, pistilul, ovarul si tesuturile in¬terne ale petalelor pe care le transforma in gale .
Ajunse la maturitate deplina in aproximativ 20-25 de zile larvele parasesc galele si patrund in pamant la o adancimi de 6-7 centimetri unde isi construiesc niste loje nimfale in care se impupeaza.In acest stadiu larvele raman 15 zile dupa care in a doua jumatate a a lunii iunie isi fac aparitia primii adulri de tantarasul frunzelor de lucerna .
Indivizii din generatia de vara se dezvolta in perioada lunilor iunie si august. Adul¬tii generatiei de primavara provin din larvele hibernante care au estivat si din cele din generatia de primavara.
Dupa 4-5 zile de le aparitie adultii se imperecheaza si femelele depun oua in mugurii florali.
Perioada ovipozitara este de 14-15 zile si o singura femela depune 40-50 de oua grupate cate 10-15 in fiecare mugure floral de lucerna .
Ouale incubeaza in 8-9 zile dar larvele raman in interiorul mugurilor unde distrug ovarul, staminele, pistilul si tesuturile interioare ale petalelor transformandu-le in gale.
Stadiul larvar tine 20-22 de zile dupa care larvele parasesc galele si patrund in sol la 7-8 centimetri adancime unde se transforma in nimfe.Nimfoza dureaza cam 15 zile si in august apar primii adulti de tantaras.
Indivizii generatiei de toamna se dezvolta in lunile august si pana in mai a anului urmator .Imperecherea adultilor are loc dupa 3-4 zile de la aparitie iar apoi femelele depun ouale .
Perioada ovipozitara dureaza cam 15 zile iar incubatia 10-12 zile dupa care isi fac apritia larvele. Larvele ca la celelalte generatii raman incontinuare in flori si se dezvolta pana in luna septembrie cand ies din gale si patrund in sol la 8-10 centimetri adancime unde se im¬pupeaza si isi petrec toata iarna .La venirea primaverii ciclul se reia de la capat .
Tantarasul lucernei este unul dintre cei mai mari daunatori ai culturilor de lucerna pentru samanta .
Pagubele cele mai mari sunt inregistrate la larvele din generatia de vara in a doua jumatate a lunii iulie la coasa a doua a lucernei .
Exista o specia de viespe parazita “Systasis encyrtoides” ce paraziteaza larvele tantarasului jucand un rol important in echilibrul biologic al aces¬tui daunator.
GALERIE