CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Este raspandita in tara noastra in special in zonele de stepa si silvostepa . Adultii de plosnita cerealelor sunt de culoare galben fumurie avand capul de forma alungita . Pe protorace au o dunga fumuriu-galbena sau neagra cu irizatii galbene care se prelungeste pe cap si pe scutel cu o carena galbuie dispusa pe centrusi si cu 2 benzi laterale dispuse longitudinal. Margi¬nile protoracelui sunt prevazute cu cate o dunga fumurie galbui pal . Femelele nu prezinta puncte .Plosnita masoara in lungime intre 8-11 milimetri .
Plantele de cereale infestate sunt atacate primavara devreme in zona tul¬pinii la baza si au frunza din mijloc galbena sau uscata, iar restul frunzelor cu niste pete brune in locurile intepate. Cand atacul se produce in faza de burduf, spicele nu mai ies din burduf, sau ies si raman ste¬rile. Cand sunt atacate boabele in perioada de lapte, acestea se stafidesc iar imprejurul locurilor intepate se formeaza pete decolorate cu un punct negru la mijloc .
Plosnita galbena a cerealelor are 2 generatii pe an:Generatia a I a din aprilie in iunie si generatia a IIa din iulie in aprilie a anului urmator .
La generatia de primavara ,a I a adultii ies dupa iernare primavara la sfarsitul lunii aprilie. In luna mai are loc impe¬recherea si depunerea oualor.Oauale sunt depuse pe frunze si pe spice in grupuri de cate 10-12 asezate pe cate 2 randuri.
Ouale incubeaza in 8-10 zile si apar larvele care raman in acest stadiu timp de 30-35 de zile .
In luna iunie apar noii adulti care dupa 12-14 zile se impere¬cheaza si depun oua.
La generatia de vara a II a indivizii sunt rezultati din larvele provenite din generatia de primavara care se dezvolta in lunile iulie si august astfel incat in luna septembrie larvele ajung deja la maturitate si se retrag pentru iernare in stratul de frunze uscate de pe sol, in lizierele padu¬rilor, in perdelele forestiere de protectie din zonele cultivate cu cereale .
Plosnita cerealelor distrug culturile de cereale dar in special graul . Datorita intepaturilor pe care le fac in boabe atunci cand se hranesc boabele
in lapte se stafidesc iar cele in parga totusi apuca sa se coaca dar faina rezultata este o faina saraca in continut de gluten din care cauza painea rezultata ramane mereu cruda la procesul de coacere .
GALERIE