CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Plosnita bruna a cerealelor este comuna in culturile de cereale din zonele de stepa si silvostepa .Adultii sunt dupa cum le spune si numele sunt de culoare brun-caramizie sau brun deschis spre galben,uneori sunt negri pigmentati cu marginile laterale ale protoracelui de profil convex. Pe cap prezinta doua san¬turi ce se unesc inainte de a atinge clipeusul . Scutelul este bine dezvoltat si atinge varful abdomenului prezentand o carena longitudinala bine dezvoltata de culoare galben deschis.Adultii ating in dimensiuni 10-12 milimetri lungime.
Femela depune oua de culoare verde si foarma sferica din care rezulta larvede culoare cafeniu galbuie cu nicte puncte mai inchise de culoare pe partea mediana si pe marginile segmentelor abdominale.
Pe boabele de grau atacate de caesta plosnita se pot observa niste puncte negre inconjurate de o zona mai deschisa la culoare. Daca boabele de grau sunt atacate in faza de coacere “in lapte” ele se stafidesc si se inchid la culoare iar amidonul de¬vine poros si sfaramicios avand un gluten lipsit de elasticitate , moale si lipicios din care rezulta o paine de calitate inferioara,.
Plosnita bruna a cerealelor este prezenta in culturile de cereale din stepa si silvostepa si are o singura gene¬ratie pe an.
Adultii isi fac aparitia din ascunzisurile unde si-au petrecut iarna primavara in aprilie.
Imediat dupa aparitie incep si se hranesc isr la sfarsitul lunii aprilie are loc deja imperecherea si in luna mai depunerea oualor care sunt amplasate de obicei pe frunze si pe aristele spicelor. Perioada depunerii oualor dureaza 12-14 zile si o singura femela depune in perioada ovipozitara pana la 200 de oua .
Ouale de plosnita bruna incubeaza relative repede in numai 7-9 zile iar larva are nevoie de numai 30-35 de zile sa se maturizeze timp in care naparleste de 5 ori . In iunie larva ajunge la maturitate si se transforma in adult.
Dupa recoltarea cerealelor adultii de plosnita se retrag pentru iernare de obicei in frunzele uscate din lizierele de padure sau in perdelele forestiere de protec¬tie si in livezi .
Plosnitele bruna a cerealelor are o pre¬ferinta pentru grau iar anii cei mai propice dezvoltarii si inmultirii sunt cei cu ierni blande cand plosnitele ierneaza in bune conditii .Plosnitele totusi mai au un dusman natural care din pacate in unii ani este distrus chimic de catre diferite ierbicide si anume viespele parazite din genul Telenomus si Microphanurus care se inmultesc in ouale plosnitelor distrugandu-le.
GALERIE