CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Plosnita bruna a cerealelor, Gemeine Getreidewanze , Breitbauchwanze), Cimice dei cereali.
Plosnita bruna a cerealelor este foarte comuna pe teritoriul tarii noastre intalnindu-se in zona culturilor de cereale din stepa si silvostepa, frecventa sa scade pe masura ce se inainteaza catre zona stejarului si fagului. Adultii de plosnita bruna dupa cum le spune si numele sunt de culoare brun ,brun galbui avand pe frunte doua san¬turi paralele si care se prelungesc pana la labruum . Scutelul este bine dezvoltat si la partea posterioara atinge varful abdomenului prezentand doua puncte ba¬zale mici dispuse de o parte si cealalta a carenei . Plosnita bruna a cerealelor atinge in lungime dimensiuni de 8- 10 milimetri .
Femela depune oua de forma sferica si culoare verde la inceput pentru ca mnai tarziu pe masura ce se apropie perioada de ecloziune sa devina roscate.
Din oua ies larve mici presarate cu pete inchise pe partea mediana a corpului si pe marginea seg¬mentelor abdominale.
Ataca boabele de grau cand sunt in faza de coacere in “lapte” ceea ce le face sa se sbarceasca , iar cele care sunt deja parg sau coapte capata niste pete usor decolorate cu cate un punct negru la mijloc . In urma atcului amidonul boabelor devine poros si sfaramicios iar glutenul isi pierde elasticitatea devenind moale lipicios si din care rezulta la procesare o paine de calitate inferioara ce ramane de multe ori cruda si fara gust. Cand atacul are loc la baza plantelor, frunza interna se ingalbeneste asemanator felului cum se ingalbeneste sub atacul mustei suedeze iar daca inteapa frunzele acestea capata pete in locurile afectate ce se colo¬reaza in brun. Daca atacul are loc in faza de burduf a spicelor ,acestea raman sterile in burduf sau apar dar se ingalbenesc fara sa mai infloreasca deci fara sa mai rodeasca.
Plosnita cerealelor este foarte comuna in tara noastra iar adultii apar din locurile de iernare la venirea primaverii in luna aprilie.
Imediat dupa aparitie plosnitele se aduna in grupuri pe culturile de graminee cultivate sau spontane si pe semanaturile de toamna unde se hranesc sugand sucul din frunzele si tulpinile fragede . In urma intepaturilor plantele se dezvolta anemic, flo¬rile se scutura in buna parte iar spicele ramase sunt pipernicite.
La inceputul lunii mai dupa numai 5-6 zile de hranire incepe impe¬recherea iar la sfarsitul lui mai femnela depune ouale in grupuri de 15-20 de regula pe partea superioara a frunzelor si pe aristele spicelor asezate pe doua randuri unele langa altele . Peri¬oada ovipozitara dureaza 14-21 de zile timp in care o singura femela poate depune 150-180 de oua .
La finele lunii mai dupa 8-10 zile de incubatie din oua ies lar¬vele. Stadiul larvar dureaza 30-35 de zile si in acest timp au loc 5 naparliri.
In luna iunie, dupa ultima naparlire rezulta adultii care se hranesc mai mult cu sucul boabelor aflate deja in faza de coacere “in lapte” sau in parg.
Hranirea dureaza cam 21-28 de zile si apoi plosnitele migreaza in stratul de frunze uscate a lizierelor de paduri a perdelelor forestiere de protectie si livezilor unde se pregateste de iernare.
GALERIE