CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Viespea semintelor de lucerna si trifoi este prezenta pe intreg teritoriul tarii noastre dar predomina in zonele de stepa si silvostepa din Transilvania zona Munteniei si Dobrogea.
Viespile sunt de culoare cafenie- inchis ,usor negricioase sau uneori chiar negre avand toracele pubescent si reticulat. Antenele si picioarele sunt de culoare galben deschis iar aripile hialine. Prezinta niste antene clavate care au maciuca compusa din 2 articole la mascul si din 3 articole la femela. Abdomenul este foarte voluminous usor pedunculat si glabru . Lungimea corpului la viespe poate atinge 1,8-2,0 milimetri lungime .
Femela depune oua de forma ovala , hyaline . Lungimea oului este de numai 0,2 milimetri.
Din oua isi fac apritia larvele care sunt apode avand culoare alba cu capul galben si fiind foarte mici de numai 2,2-2,4 milimetri lungime.Din larve rezulta nimfa de culoare galbena care deasemenea masoara 2,2-2,4 milimetri lungime .
Ataca in special pastaile de lucerna lasand niste orificii pe suprafata acestora care indica locul de iesire a viespilor din seminte . Semintele din pastaie atacate au deasemenea cate un orificiu cu marginile neregulat roase si la interior semintele sunt complect mancate de larve .
Viespea semintelor de lucerna si trifoi este prezenta pe intreg teritoriul tarii noastre dar predomina in zonele de stepa si silvostepa din Transilvania zona Munteniei si Dobrogea si in conditiile climatic din tara noastra are 3 generatii pe an: Generatia de vara din iunie in iulie , Generatia de toamna din iulie in septembrie ;si Generatia de primavara din septembrie pana in luna aprilie a anului urmator .
Generatia de vara se dezvolta pe semintele de lucerna si de trifoi din flora spontana sau cultivata. Viespile apar catre sfarsitul lunii mai inceputul lunii iunie cand lucerna si trifoiul din coasa a doua se afla in perioada de inflorire .Prima data isi fac apritia doar indivizi de sex mascului , apoi a masculi si femele si la urma numai a femele. Zborul viespilor are loc in tot cursul zilei cu o intensitate mai mare in perioada insorita .La numai 2-3 zile de la aparitie viespile se imperecheaza si dupa o zi de la imperechere femelele incep sa depuna ouale.
Perioada ovipozitara este de 14-18 zile in decursul careia osingura femela poate depune pana la 40-45de oua. Depune numai cate un singur ou intr-o samanta atunci cand acestea sunt in lapte. La temperature medii de 20°C incubatia are loc in 5-6 zile. Stadiul de larva dureaza numai 20-24 de zile timp in care larvele trec prin 3 etape de varsta si consuma o singura samanta . In cursul dezvoltarii daca timpul este secetos larvele intra in asa zisa pauza estivala un fel de hibernare pana cand conditiile optime se restabilesc. La maturitate deplina larvele se transforma in nimfa chiar in interiorul semintei . In stadiul de nimfa raman 12-14 zile. Noii adulti apar la jumatatea lunii iulie astfel intreg ciclul biologic la vispe dureaza 40-50de zile.
Generatia de toamna se dezvolta pe tri¬foiul si lucerna din culturile de samanta. La mijlocul lunii iulie adultii se impe¬recheaza la numai 2-3 zile de la aparitie iar imediat de a doua zi femela depune oua in semintele aflate in faza de lapte. Incubatia oualor este scurta de numai 3-5 zile dupa care apar larvele. In stadiul de larva viespea ramane 14-18 zile si are loc in jumatatea a doua a lunii iulie si in luna august. La maturitate deplina care are loc pe la jumatatea lunii august larva se transforma in nimfa.
Perioada de nimfoza dureaza12-14 zile pana la sfarsitul lunii august cand apar noii adulti. Ciclul intreg de dezvoltare a generatiei de toamna are loc in numai 30-40de zile .
Generatia de primavara se dezvolta numai pe trifoiul semincer din coasa a doua, lucerna din coasa a doua si tri¬foiul din coasa a 3-a. Dupa aparitie la numai 2-3 zile adultii se imperecheaza si femelele depun apoi ouale. Incubatia dureaza 8-10 zile si apoi ies larvele la inceputul lunii septembrie. Ele se hranesc timp de 22-24 de zile pana cand ajung la maturitate deplina si ierneaza in interiorul semintelor iar la venirea primaverii si cresterea temperaturlor in aprilie cand temperatura medie ajunge la 14-15°C ele se transforma in nimfe. In stadiul de larva raman din luna septembrie si pana in luna mai iar cel de nimfa 18-20 de zile.
Adultii acestei generatii isi fac aparitia la sfarsitul lunii mai.
Viespea semintelor de lucerna si trifoi ataca trifoiul si lucerna, prefe¬rand diferite specii de trifoi si in special cel rosu spontan si cultivat.
Larvele viespei distrug semintele de trifoi si lucerna incepand din faza in lapte si terminind cu cea de coacere cand apar adultii.
Daca dupa recoltare se fac araturi adanci de toamna densitatea numerica a viespei scade, iar pri¬mavara culturile sunt mai putin expuse infestarii.
Viespea semintelor de lucerna si trifoi are si o serie de inamici naturali: viespile parazite Tetrastichus tibialis , T. bruchopagi , Lidontomerus secundus si L. insuetus .
GALERIE