Buha semanaturilor (Agrotis segetum )

Scris de: Seceleanu Cristian

Buha semanaturilor se intalneste in toata tara noastra  incepand din zona stepei si pana in zona padurilor de fag.

Fluturii de buha semanaturilor au culorea cafeniu-fumurie avand aripile anterioare la fe¬mele de culoare fumurie inchis spre negru cu o pata reniforma si orbiculara marginita cu negru  iar la masculi au culoarea fumurie mai deschis. La  jumatatea bazala  aripile de buha au o dunga asezata transversal usor neregulata si cu o linie un¬ghiulara de culoare neagra. Pe tibiile picioarelor buha are cate un pinten .Fluturele de buha semanaturilor ca adult masoara la deschiderea aripilor intre 36-42 de milimetri deschidere.

Femela de buha depune oua de culoare alb argintie , hemisferice si avand  niste creste dispuse radial. Puale sunt foarte mici ajungand sa masoare in diametru intre cam 0,5 milimetri latime . Din oua ies larvele adica omizile de buha care au culoarea galben deschis si prezinta pe pantec cate 4 puncte si la maturitate capata culoarea fumurie sau cafenii avand capul caramiziu roscat .Stigmele sunt de culoare neagra iar pe corp au 3 dungi cafenii asezate longitudinal dintre care un ape spate si doua asezate pe lateral iar pe fiecare segment al corpului  au cate 4 negi.Larva atinge in lungime intre 45-55 de milimetri .

Din larve rezulta crisalidele care sunt caramiziu roscata la culoare si cu cate  2 pete pe ulti¬mul segment abdominal. Crisalida este mai mica decat larva masurand numai 18-20 de miilimetri lungime.

Buha este un daunator polifag,astfel el ataca plantele din specia gramineelor in mod caracteristic retezand planta de la colet.Deasemenea rasadurile de legume sunt roase de la colet plantele radacinoase sunt mancate . La vita-de-vie in biloane reteaza lastarii tineri iar la portaltoi in pepinierele de pomi distruge frunzele.

Buha semanaturilor se intalneste in toata tara noastra  incepand din zona stepei si pana in zona padurilor de fag si are 2 generatii pe an ,generatia a I a, cea de vara ce se dezvolta din mai in iulie si generatia de toamna din iulie in luna mai a anului urmator .

La generatia de vara fluturii provin din din generatia de toamna trecuta ce ies primavara la sfarsitul lunii mai si incep sa zboare numai seara si noaptea.

Zborul fluturilor dureaza din luna mai pana in luna iunie. Dupa cateva zile de la aparitie necesare maturizarii sexuale fluturii se imperecheaza si dupa numai 3-4 zile femela depune ouale pe dosul frunzelor plantelor  din flora spontana  sau uneori chiar pe pamant  izolat sau in grupuri . O singura femela poate depune intr-o perioada ovipozitara intre 800-900 de oua care incubeaza in 8—10 zile la 21-22° C  si in doar 4-6 zile la 25—27° C . Din oua ies larvele adica omizile de buha care au culoarea galben deschis si prezinta pe pantec cate 4 puncte si la maturitate capata culoarea fumurie sau cafenii avand capul caramiziu roscat .Stigmele sunt de culoare neagra iar pe corp au 3 dungi cafenii asezate longitudinal dintre care un ape spate si doua asezate pe lateral iar pe fiecare segment al corpului  au cate 4 negi.Larva atinge in lungime intre 45-55 de milimetri .

Pana la naparlirea a 3-a omizile stau pe dosul frunzelor si se hra¬nesc ziua distrugand partile fragede ale plantelor de cereale legume atacand plantele din specia gramineelor in mod caracteristic retezand planta de la colet.Deasemenea rasadurile de legume sunt roase de la colet plantele radacinoase sunt mancate . La vita-de-vie in biloane reteaza lastarii tineri iar la portaltoi in pepinierele de pomi distruge frunzele.

Intreg stadiul larvar dureaza cam 45-55 de zile iar pe la sfarsitul lunii iulie dupa o perioada de o saptamana de la a V a naparlire  omizile coboara in pamant la 12-18 centimetri unde are loc o a 6 a naparlire si devine crisalida din care noii Noii adulti apar incepand din prima decada a lunii august si ciclul se reai de la capat .

La generatia de toamna ouale depuse de adultii din generatia de vara asa cum am descris mai devreme incubeaza ceva mai repede in numai 5-7 zile si apoi ies omizile. In regiunile mai umede omizile se dezvolta in lunile august, septembrie, cand datorita temperaturilor scazute o buna parte din cele de prima varsta mor la primul inghet  iar cele de varste mai mari reusesc si  intra  in pamant la 18-22 de centimetri adancime unde ier¬neaza, iar primavara ies afara si reincep sa se hraneasca timp de 14-18 zile apoi se transforma in crisalide si in luna mai in adulti.

Buha semanaturilor este unul dintre cei mai polifagi daunatori. Ataca cerealele, legumele, plantele industriale, vita in biloane si chiar puietii in pepiniere.

In primele 3 varste omizile trec de regula neobservate deoarece ataca numai frunzele dar dupa varsta a 3-a devin nocturne si ataca plan¬tele la colet producand pierderi mari. Omizile din generatia de toamna sunt mai pagubitoare decit cele din generatia de vara  de¬oarece distrug semanaturile toamna si primavara devreme.

In anii cu ierni usoare si primaveri mai calde si cu precipitatii scazute omizile pro¬duc pagube mari daca nu se combat la timp.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU