CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Molia lucernei este prezenta pe intreg teritoriul tarii noastre si predomina mai ales in zonele de stepa si silvostepa . Fluturii de molia lucernei sunt de culoare cafeniu-cenusie avand 4 puncte de culoare mai inchisa pe aripile anterioare asezate cate doua pe fiecare aripa cu exceptia abdomenului care este de culoare galben-alburiu.
Are antene compuse din 52-56 de articole si poate atinge in lungime cam 10-11 milimetri avand la deschiderea aripilor o anvergura de 25-28 de milimetri.
Femela depune oua de forma ovale si avand culoare alba ce masoara cam 0,5 milimetri lungime din care ies larvele . Aceste masoara la maturitate intre 20-21 de milimetri lungime si au pe corp niste negi cu peri de culoare bruna .
Ataca plantele de lucerna in mod characteristic lasand frunzele partial sau complet mancate cu exceptia nervurii principale .
Molia lucernei este prezenta pe intreg teritoriul tarii noastre si predomina mai ales in zonele de stepa si silvostepa si in conditiile cimatice din tara noastra are 3 generatii pe an si anume Generatia de primavera din luna aprilie in luna mai ,Generatia de vara din luna iunie in luna iulie si Generatia de toamna din luna iulie in luna august .
La Generatia de primavara fluturii de molie raman toata ziua ascunsi in locuri adapostite, iar seara zboara. Perioada preovipozitara este de 3-4 zile dupa care adultii se imperecheaza. Femelele depun ouale in grupuri pe Frunze pe petiol sau pe inflorescente .
O singura femela depune intr-o perioada ovipozitara pana la 250-300 de oua in cursul a 20-22 de zile.
Dupa numai 4-10 zile de la depunere ouale eclozeaza in functie de temperatura apar larvele. In stadiul de larva molia ramane 20-22 de zile perioada in care sufera 4 naparliri si apoi se transforma in crisalida pentru o perioada de 12-14 zile . La sfarsitul acestei perioade, adica cam in luna mai apar fluturii de molie .
Generatia de vara se dezvolta in lunile iunie-iulie mult mai rapid din cauza temperaturilor propice si ciclul intreg dureaza 15-18 zile.
La Generatia de toamna ciclul biologic dureaza cam 22-24 de zile .
Larvele de molie distrug frunzele de lucerna si trifoi in prima varsta ele ataca parenchimul, iar cand se dezvolta si devin mai puternice distrug frunzele in intregime lasand numai nervurile principale.
GALERIE