Omida capsulelor de bumbac (Chloridea obsoleta)

Scris de: Seceleanu Cristian

Omida capsulelor de bunbac se poate intalni pe intreg teritoariul tarii noastre mai putin in zonele inalte ,montante acolo unde predomina padurile de conifere si zona alpine .  Fluturii acestei omide sunt de culoare galben deschis cu tenta verzuie ori cu noante de gri verzui avand aripile anterioare de culoare alburiu spre bej si care sunt prevazute cu cate o pata orbiculara situate pe centru avand 7-8 puncte de culoare neagra si incadrate de o linie alburie si cu o banda ceva mai inchisa de culoare roscat-caramizie . La deschidere aripile masoara ca 35 – 45 de milimetri.

Femela depaune oua  hemisferice de culoare alb-galbuie  la inceput pentru ca mai tarziu sa capete nuante de verde deschis si avand dimensiuni foarte mici de numai ½ milimetri.

Omizile acestu future au culoarea cafeniu-inchis uneori roscat sau chiar verde cu benzi asezate in plan longitu¬dinal pe spate si pe lateralele corpului .Tot pe partile laterale au cate 4 negi pe fiecare segment al corpului care masoara intre 35-40 de milimetri lungime.Crisalidele rezultate din aceste omizi au culoare caramizie masurand cam 18-20 de milimetri lungime. 

 Capsulele de tutun si bobocii florali atacati prezinta niste orificii de patrundere a omizilor pentru a se hrani cu semintele sau staminele si pistilul bobocilor .

Omida capsulelor de bunbac se poate intalni pe intreg teritoariul tarii noastre mai putin in zonele inalte ,montante acolo unde predomina padurile de conifere si zona alpine  avand in conditiile climatic din tara noastra intre 2 si 3 generatii pe an,astfel :

Generatia de primavara se dezvolta  din luna mai pana in luna iunie . La acesta generatie fluturii apar primavara in luna mai cand temperatura solului atinge cam 16-17 grade Celsius pana la adancimea de 10 centimetri . De regula sunt foarte vioi si zboara  seara si pe timpul noptii . Perioada de zbor dureaza din luna mai si pana in luna iulie. Imediat dup ace isi fac aparitia incep si se hranesc cu nectarul flori¬lor si cu scursurile dulci ale pomilor. Dupa numai 4-5 zile de hranire feme¬lele se imperecheaza si depun ouale.O singura femela poate depune in timpul unei perioade ovipozitare intre  750-950 de oua ce sunt asezate in mod izolat pe bobocii florali si pe frunzele plantelor infestate .

Ouale incubeaza in 7-9 zile si apar omizile. Omizile se hranesc cu parenchimul frunzelor si cu bobocii florali timp de 20-22 de zile  perioada in care naparlesc de 5 ori  trecand astfel prin 5 etape de varsta . Ajunse la complete lor dezvoltare omizile coboara de pe plate si patrund in sol la 8-10 centimetri adancime unde isi tes coconi din matasa in care se transforma in crisalide. Stadiul de crisalida dureaza intre 14-16  zile dupa care isi fac aparitia primii adulti .Astfel se pare ca ciclul unei generatii de primavera poate dura cam 50-55 de zile .

La generatia de vara indivizii se dezvolta in lunile iulie-august si rezulta din adultii din generatia de primavara ce apar catre sfarsitul lunii iunie-inceputul lunii iulie. Femelele depun ouale pe inflorescente si pe capsulele de tutun. Ouale incubeaza in numai 4-5 zile iar  stadiul de omida tine cam 18-20 de zile apoi  sta-diul de crisalida de numai 12-14 zile ajungand astfel ca intreg ciclul de vara sa de desfasoare in numai 40-45 de zile ,datorita conditiilor ambientale propice .

Generatia de toamna se poate dezvolta numai in regiunile cu clima ceva mai blanda din tara noastra cum ar fi sudul si sud vestul tarii si are loc in perioada lunilor august si dureaza pana in luna mai a anului urmator . Fluturii apar in a doua jumatate a lunii august si depun ouale care incubeaza in 5-6 zile iar stadiul de omida tine cam 24-28 de zile . In luna octombrie omizile ajung la completa lor dezvoltare si patrund in sol la adancimi de 10 centimetri unde isi tes coconi de matase in care se transforma in crisalide si ierneaza . La venirea primaverii cand temperaturile cresc in luna mai apar adultii care se imperecheaza imediat si  dau nastere primei generatii de primavera ciclul reluandu-se de la capat .

Omizile capsulelor de mac ataca un numar mare de specii de plante cum sunt : bumbacul, nautul, mazarea, ricinul, porumbul, soia dar si o serie de plante legumicole ca tomatele, vinete.

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU