Lacusta marocana (Stauronatus maroccanus)

Scris de: Seceleanu Cristian

Lacusta marocana este prezenta in tara noastra si se intalneste cu precadere in  zonele de deal ,podis inalt si premontane  cum ar fi Dobrogea, Transilvania si  Moldova .

Lacusta marocana are corpul de culoare gri-cafeniu cu niste puncte de culoare mai inchisa . Antenele sunt filiforme si depasesc nivelul pronotului.Pe pronot au o carena in forma literei x. Aripile posterioare ale lacustei sunt de textura membranoasa , hialiene iar  femurele picioarelor din spate au cate 3 dungi cafenii inchise si cu tibiile de culoare caramiziu-roscat si cenusii la baza.

Lacusta poate atinge in lungime intre 20-22 milimetri .Isi depune ouale grupate in oteci de culoare cafeniu-inchis ce masoara 20-25 milimetri lungime .Ouale sunt netezi de culoare  galbena  putin mai incovoiate si asezate ordonat pe patru randuri.

Larvele ce ies din ou ,cele de prima varsta sunt de culoare cafeniu-inchisa cu antenele com¬puse din cate 13 articole si prezinta un semn de culoare galbena sub forma literie X pe pronto.Larvele de ultima varsta capata culoarea gri-inchis si au antenele formate din 20-24 de articole  si  prezinta rudimente de aripi. Larva masoara la maturiate deplina cam 24-26 de milimetri lungime .

Lacusta ataca plantele si in urma ei de regula nu mai ramane nimic intreg ,partile fragede ale plantelor si frunzele sunt complet distruse  

Lacusta marocana este prezenta in tara noastra si se intalneste cu precadere in  zonele de deal ,podis inalt si premontane  cum ar fi Dobrogea, Transilvania si  Moldova iar in conditiile din tara noastra poate avea o singura generatie pe an.

Lacusta ierneaza numai in stadiul de ou in interiorul unei oteci  depuse in sol.

Larvele isi fac apritia primavera la incalzirea vremii in aprilie si la inceputul lunii mai ele iesind din ou in mod esalonat pe o perioada de 22-26 de zile. In stadiul de larva raman cam 30-40  de zile timp in care parcurg cinci etape de varsta . In prima etapa de varsta larvele sunt mai putin active dar incepand cu a doua varsta a doua sunt foarte vioaie si parcurg distante mari in cautarea hranei  putand sa parcurga sute de metri pe  ora.Ele sunt mai putin active pet imp noros si racoros.

In iulie dupa ultima naparlire isi fac aparitia adultii.Acestia au un zbor greoi si lent dar in stoluri mari pot totusi sa parcurga 20-25 de kilometric pe zi. Se hranesc aproximativ 20-25 de zile pana ajung la maturitate sexual si apoi urmeaza imperecherea  si depunerea oualor. Femela depuane ouale la sfarsitul lunii iulie si inceput de august de regula in terenurile pietroase si tari sarace ca vegetatie. Ouale sunt depuse in sol in grupuri de cate 25-35 prinse intr-o ooteca cu ajutorul unei substante lipicioase secretate in timpul ouatului de catre femela . O singura femela poate depune in perioada ovipozitara intre 120-160 de oua grupate in mai multe ooteci in care ouale ierneaza.

Incubatia oualor are loc toamna in lunile septembrie si octombrie si pri-mavara in luna aprilie.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU