CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Harciogul este prezent in toata tara noastra dar ceva mia des intalnit in bazinul Tran¬silvaniei in zona Hunedoarei ,in sudul si nordul Moldovei si Muntenia dar sau intalnit des si in Dobrogea in zonele de cultivarea intensa a cerealelor.
Este un animal cu corpul mic ,robust si frumos dar ceva mai greoi decat rudele sale rozatoare avand un cap de forma conica cu urechi mici .Coada si picioarele harciogului sunt scurte ia botul este mic si turtit. Blana este de culoare neagra pe pantece si castaniu-roscata pe spinare,pe partile laterale are niste pete de culoare galben alburie .Pe gat ,barbie pana la baza urechilor blana este brun-roscat.
Picioarele sale sunt de culoare neagra scurte si groase , puternice,avand labele albe. Lucru care il face foarte simpatic si atrage simpatia oamenilor la harciog sunt obrajii acestuia deoarece pe fiecare parte a falcilor are o punga pe care il foloseste la caratul hranei din camp pana in galerie. Poate ajunge in dimensiuni sa masoare cam 20-28 de centimetri ,iar coada este scurta si boanta de numai 3-4 centimetri lungime .Poate cantari la maturitate intre 400-500 de grame .
Este un dusman de temut in lanurile de cereale unde face carari de 12-14 centimetri pe care se pot observa cum spicele si paiele sunt distruse .
Sapa galerii mari cu intrari largi in care poate depozita cantitati de 12-14 kilograme de boabe de cereale.
Este un animal solitar si moracanos ce populeaza regiunile de stepa si silvostepa, in cele de deal unde culturile de cereale sunt mai rare el se intalneste foarte rar .
Isi construieste galerii in terenuri uscate argiloase intre solele de cereale pe razor sau in parloagele invecinate culturilor aproape de sursa de hrana .
Galeriile sunt adanci de 1,8 – 2,4 metri avand in¬trarea rotunda de la care galeria este sapata vertical pana la 1 metru adancime ca apoi sa mearga in plan orizontal avand la capat 2 - 3 camere de provizii si cuibul care mai are o iesire prin care harciogul poate iesi afara. Este un animal ursuz si deloc sociabil ,iubind singuratatea de aceea intr-un cuib nu locuieste decit un singur harciog.
Este considerat un daunator deoarece sa observat ca intr-un an o pereche de harciogi impreuna cu ur¬masii lor pot distruge si depozita in galeriile lor pana la 200-250 de kilograme de cereale .Hrana este asezata in camari separate pe categorii astfel ei sapa camari pentru cereale ,camari pentru plante tuberculifere si vegetale .
Este foarte inteligent si calculat astfel el incepe si isi consuma proviziile in ordinea al¬terarii lor ,mai intai consuma radacinoasele, apoi tuberculiferele si la urma cerealele uscate care pot rezista timp indelungat .
Pagubele cele mai mari sunt produse cand cerealele si leguminoa¬sele dau in copt. Atunci harciogul depoziteaza cantitati mari de boabe de cereale si leguminoase.
Harciogul desi este un animal greoi el este foarte curajos si se apara muscand atunci cand este atacat.
De regula duce o viata izolata si nocturna dormind ziua in vizuina iar noaptea iese si se hraneste sau strange si depoziteaza rezerve de hrana.
Toamna la sfarsitul lui octombrie cand timpul se raceste harciogul se retrage in vizuina sa ale caror intrari le astupa si ierneaza pana in luna martie.
Primavara este singurul anotimp in care harciogii cauta compania semenilor lor ajungand sa traiasca impreuna in vizuina la fel ca celelalte animale si anume numai in perioada de imperechere ce are loc in luna aprilie .Dupa imperechere femela naste de 2 ori pe an cate 7-8 pui la fiecare fatare ,prima in mai si a doua in luna iulie.
Puii la inceput sunt firavi si orbi ,lipsiti de par dar la numai 7 – 8 zile de la nastere sub ingrijirea mamei ei incep sa roada tot felul de plante fragede si suculente aduse de parinti cu care se hranesc in interiorul galeriilor. Dorinta de a trai singuri se manifesta de mici deoarece la numai 3 saptamani puii deja parasesc galeriiie parintilor si isi sapa propriile galerii individuale.
Pui din prima serie apuca sa devina adulti pana toamna fiind capabili sa se reproduca in primavara anului viitor.
Harciogul produce pagube mari la cultu¬rile de plante cerealiere . El se hraneste cu boabele de cereale ca :grau, secera, orz, ovaz, porumb, leguminoase ca : mazare, mazariche, fasole bob, naut, lupin, diferite plante tuberculifere cum sunt : cartofii, napii ori ra¬dacinoase ca : morcov, sfecla .
GALERIE