Soarecele de padure (Apodemus sylvaticus)

Scris de: Seceleanu Cristian

Soarecele de padure este prezent pe teritoriul intregii tari si traieste cu precadere in vecinatatea zonelor de padure unde se hraneste cu cu ghinda ,jir si fructe din categoria nuciferelor .Are o blana de culoare roscat-caramizie pe spinare si alba pe burta si sub barbie si pe picioare. Urechile sunt lungi si mari de multe ori , depasind jumatate din lun¬gimea corpului . Botul este mai alungit cu mustati foarte lungi pe care le foloseste la pipait.

Coada soarecelui de padure este fara par si acoperita cu niste solzisori de culoare roscat -fumurie.

Soarecele de padure masoara intre 10-12 centimetri lungime iar coada are 8-9 centimetri .

Ataca foarte puternic puietii si pomii tineri din livezi si pepiniere carora le distruge coaja si le rod lemnul cauzand uscarea puietilor .

Fructele din categoria nuciferelor ca : ghindele, alunele, nucile si castanele sunt atacate cu precadere toamna dupa ce se coc ,ataca inclusiv fructele drupacee cum ar fi capsunile al caror miez este mancat ca sa nu mai vorbim de cereale care sunt ca un magnet pentru acesti soareci .

Soarecele aduna depozite de cereale si de seminte sub capitele  de porumb sau sub claile de grau avand foarma circulare 

Soarecele de padure este prezent pe teritoriul intregii tari si traieste cu precadere in vecinatatea zonelor de padure unde se hraneste cu cu ghinda ,jir si fructe din categoria nuciferelor .Iarna aceasta specie de soarece nu hiberneaza ci traieste in magazii, hambare sau migreaza sub stogurile de coceni de fan si paie in gospodarii si ferme .

Ca si ceilalti soareci este un animal nocturn ziua fiind retras in galerii iar la caderea serii devine activ si iese in cautarea hranei .

Se inmulteste prin pui femela de soarece poate avea 4-5 fatari pe an si la fiecare fatare poate face 5-7 pui care in 2,5 luni sunt capabili sa se inmulteasca la randul lor .

Soarecele de padure este unul dintre rozatoarele foarte pagubitoare pentru  culturile de cereale din apro¬pierea padurilor de stejar si fag, in pepiniere unde distrug radacinile puietilor si in livezi unde distrug fructele drupacee (mere, pere, pier¬sici, caise) si nucifere (alune, nuci, castane).

Este extrem de versatil fiind foarte usor adaptabil astfel el poate migra pe timp de iarna in preajma asezarilor omenesti si patrunde in silozuri, pivnite, locuinte unde se hraneste cu aproape orice produs agricol producand pagube.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU