CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Sobolanul de camp este present in toate regiunile tarii noastre acolo unde intalneste conditii prielnice ,in special in preajma apelor ca zona Deltei Dunarii fiind mai rar intalnit in zonele sarace in hrana si sece¬toase , fara ape curgatoare sau statatoare in preajma carora de regula el gaseste hrana din abundenta .
Isi duce traiul in special pe vai ale raurilor si paraielor in apro¬pierea mlastinilor, iazurilor si baltilor, pe lizierele padurilor si in poeni, in lunci si zavoaie unde isi face galerii, de obicei in locuri acoperite de arbusti si tufisuri camuflandu-l perfect .Sobolanul de camp este un animal de talie mica foarte vioi si extreme de adaptat . Are o blana de culoare fumuriu-roscata ,frumoasa si lucioasa avand peri desi prin care nu patrunde apa .Blana este cafeniu-castanie pe spate si alba-fumurie pe burta. Pe spate de-a lungul sirei spinarii are o banda de culoare neagra sau cafeniu inchis de la cap si pana la coada.
Sobolanul are un bots curt si bont cu niste ochi mici si urechi destul de mari ascoperite cu peri fini de culoare roscat caramizie.In continuarea corpului are o coada groasa si inchisa de culoare cenusie si acoperita cu solzi.Picioarele sunt acoperite cu blanita scurta si fina de culoare alburie prevazute cu gheare iar talpile nu prezinta par deloc .
Ca marime sobolanul are corpul de aproximativ 100-120 de milimetri lungime iar coada masoara de regula intre 70-90 de milimetri .
Isi face cuib in vegetatia ierboasa pe care o sapa cu mai multe iesiri de urgenta vad carari inguste ce pornesc de la orificiul galeriei. Cuibul este facut in pamant printre radacinile tufariilor si arborilor si are imprejur mai multe orificii de iesire.
Sobolanul de camp este raspandit aproape in toata tara avand insa o frecventa mai mare in Delta Dunarii. In regiunile sece¬toase si fara apa curgatoare sau statatoare nu se intalneste.
Traieste in special pe vai de-alungul raurilor si paraielor, in apro¬pierea mlastinilor, iazurilor si baltilor, pe lizierele padurilor si in poeni, in lunci si zavoaie unde isi face galerii, de obicei in locuri acoperite de tufarisuri.
Din locurile populate sobolanul migreaza in lanurile de cereale si in alte culturi de camp, spre claile de cereale, capite , stogurile de fin, sirele de paie, livezi, pepiniere si chiar locuinte unde produce, pagube.
Sobolanul isi sapa galeriile in pamant intre radacinile tufarilor, arborilor, sub buturugi, sau cioturi, pe ridicaturi de pamant .
Este un animal nocturn si iese mai mult noaptea in cau¬tarea hranei. Sobolanul se hraneste cu tot felul de boabe si seminte de cereale ca : grau, secara, orz, ovaz, dughie, mei, mai ales cand aces¬tea, dau in copt, apoi cu plante furajere verzi sau depozitate in stoguri .
Perioada de activitate in care sobolanul se inmulteste si produce pagube, incepe din luna aprilie si se termina in luna octombrie cand se retrage pentru iernare in galerii sapate mai adanc in pamant pen¬tru a evita ingheturile de iarna.
Sobolanul se inmulteste foarte repede , femela poate avea in medie 4-5 fatari pe an generatiile sunt dupa cum urmeaza generatia a I a din aprilie in mai ,generatia a II a din mai pana in iunie , generatia a III a din iunie in iulie ,generatia a IV a in iulie si generatia a V a din iulie in august .
Imperecherea are loc in luna aprilie si perioada de gestatie dureaza numai 22 zile .Puii sunt firavi si golasi la nastere dar sub ingrijirea femelei cresc foarte repede si in numai 3-4 luni puii devin maturi si apti din punct de vedere sexual sa se poata reproduce.
Sobolanul de camp este unul dintre cei mai pagubitori daunatori ai culturilor atacand toate tipurile de cereale legume radacinoase sfecla, morcovi , tuberculiferele , plantele furajere verzi si tot felul de seminte de plante cultivate si spontane.
GALERIE