Tripsul graului (Haplothrips tritici)

Scris de: Seceleanu Cristian

Tripsul graului este raspandit in tara noastra in aproape  toate regiunile unde cerealele se cultiva in masa pe suprafete intinse avand o prezenta mai notabila in zona stepei si silvostepei.

Adultul este de culoare cafeniu inchis spre negru sau uneori chiar negri taciune avand antene compuse din cate 8 articole dintre care articolul al II lea este de culoare neagra iar articolele 3,4,5 sunt la baza si la varf de culoare galbena deschis. Textura aripilor este membranoasa si au marginile usor ferastruite,aripile anterioare prezinta niste cili cam 6-7 la numar care sunt orientati in sens in¬vers. Pe picioare tripsul are in zona tarsele si tibiilor de culoare galbena iar marginile sunt negre. Pantecul este in foarma de cilindru si este presarat cu perisori de aceeasi lungime .Adultul poate atinge in lungime intre 1,2  si 1,4 milimetri.

Larvele de tripsul graului sunt de culoare rosie si nu prezinta aripi avand culoarea capulului a  picioarelor precum si pigidiul de culoare neagra .Larva poate atinge dimensiuni de 1,2-1,6 milimetri lungime .

Isi face simtita prezenta la o prima observatie in lanurile de grau incepand din iunie cand la planta de grau spicele infestate sunt total sau partial acioperite cu o substanta alba avand florile avortate, boabele stafidite si aristele deformate. De multe ori cand paiul este atacat imediat sub spic ,florile avorteaza adica  se scutura  iar spicul capata culoarea alba dealtfel in popor fiind numit si “albeata spicului”.

Dupa cum am mai spus ,tripsul graului este raspandit in tara noastra in aproape toate regiunile unde cultura cerealelor se face suprafete intinse avand o prezenta mai intense  in zona stepei si silvostepei si prezinta o singura generatie pe an.

Ierneaza numai in stadiul de larva intre paie sau frun¬zele de grau si orz ori direct pe jos in paiele din miriste pe pamant.

La venirea primaverii incepand din mai larvele de trips isi fac aparitia din locurile de iernare si intra in interiorul paielor de pe jos din miriste sau intre frunze unde se transforma in nimfa.

La sfarsitul lunii mai dupa o perioada de nimfoza de 10-11 zile apar primii adulti de trips . Aparitia in masa insa la apogeu are loc la momentul formarii spicelor de grau de toamna. Imediat dupa aparitia lor adultii se fixeaza la baza frunzelor iar imediat dupa aparitia spicelor cerealelor de toamna care abia sunt  formate sau pe cele care sunt in formare le ataca si incep sa se hraneasca cu sucul tesuturilor verzi si fragede.

Perioada de hranire este foarte scurta timp de numai 7-9 zile timp in care adultul ajunge la maturitate sexuala dupa care incepe perioada de imperechere ce are loc in perioada sfarsitului de mai si inceput de iunie .Femela depune ouale imediat in gramezi pe paleele spicelor timp de 30  de zile .

Ouale au perioada de incubatie de 10- 11 zile si deci in jur de jumata¬tea lunii iunie apar primele larve de tripsul graului care patrund in spice unde incep si  se hranesc cu sucul boabelor care sunt in perioada de lapte aflate in faza de  precoacere adica “in lapte". De regula atacul se poate observa in jumatatea terminala a spicelor de grau.

In acest stadiu tripsul ramane intre 21-24 de zile ,iar pentru dezvoltare complete are nevoie de 30-35 de zile in functie de conditiile ambientale de clima.

Vara cand boabele de .grau sunt coapte si se intaresc larva de trips se retrage de pe spice in teaca frunzelor de la baza si dupa secerisul graului trec inapoi pe paiele de miriste sau in stratul de frunze cazute si in gunoaie unde ierneaza.

Tripsul graului ataca cu precadere culturile de grau si ceva mai putin cele de orz si secara .Infestarile in masa apar in anii cu ierni mai blande si primaveri si veri secetoase si calde.

Daca atacul are loc in timpul infloritului  florile avorteaza si spiculetele raman seci, iar cand ataca boabele in faza de „coacere in lapte",, boabele se stafidesc si isi pierd valoarea comerciala  si nutritive . Prin arderea miristilor vara dupa recoltare se diminueaza pericolul invaziei in anul urmator, iar prin aratura adanca facute dupa seceris sau prin araturi adanci de toamna, larvele tripsului pier intr-o proportie destul de mare .Metoda chimica este deasemeni utilizata .

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU