Paianjenul brun al pomilor (Bryobia rubrioculus )

Scris de: Seceleanu Cristian

 Adultii de Paianjen Brun al Pomilor  sunt de forma ovala , avand culoarea rosie –caramiziu , cu partea dorsala a corpului plina si bombata , iar marginile prezinta muchii . Pe partea ventrala  a corpului au patru  spini situati pe linia centrala a corpului  , iar pe partea  dorsala,au doua  randuri de peri lungi : unul lateral si altul median . Prima pereche de picioare,cele anterioare sunt mai  lungi si se termina cu ambulacre . Lungimea corpului acestui paianjen este foarte mica  de numai   : 0,5 pana la 1.0  milimetri .

Depune oua de iarna de forma sferica ,neted si avand culoarea rosie  cu marimi minuscule cuprinse intre 0,12 pana la 0.2 milimetri  lun¬gime. Larvele de Paianjen Brun al Pomilor  sunt hexapode de forma ovala  si culoare rosie la inceput pentru ca maitarziu sa  devina  verzi-negricioase uneori  brune sau chiar de culoare neagra in functie de mediul si felul de hrana pe care il obtin . Ele au dimensiuni de  0,25 milimetri in lun¬gime si 0,15  milimetri in  latime.

Frunzele atacate de Paianjenul Brun al Pomilor  se decoloreaza pe partea superioara, deve¬nind usor albicioase ca mai apoi treptat se usuce complet . 

La baza mugurilor, in crapaturile scoartei pomilor  si pe scoarta acestora se pot vedea cu usurinta puzderia de oua rosii si excrementele  larvelor de   Paianjen Brun al Pomilor  si uneori chiar si cojile ramase in urma eclozarii oualor .

Paianjen Brun al Pomilor  este raspandit in tara noastra mai ales in zona stepei  silvostepei si a padurilor de stejari .

Referitor la inmultire trebuie mentionat ca poate avea intre 6 si 7 generatii pe an. Generatia a-I-a din luna Aprilie in luna  Mai , Generatia a-II-a ,din luna Mai  in luna Iunie , Generatia a-III-a din luna  Iunie pana in Iulie , Generatia a-IV-a in lunile  Iulie  si August  , Generatia a-V-a : doar in luna August ;  Generatia a-VI-a : luan  August si luna Septembrie, si in sfarsit Generatia a-VII-a : in lunile Septembrie  si Octombrie .

Paianjenul ierneaza numai in stadiul de ou, pe scoarta ramurilor si tulpinile pomilor infestati , la baza mugurilor sau in crapaturile scoartei . Primavara, imediat ce  mugurii pomilor se deschid, apar primele  larvele hexinode.

Incubatia la Paianjen Brun al Pomilor   dureaza intre  10 sau 20 de zile, primavara si toamna si numai intre  5 si 12 zile, vara, iar durata de viata a unei generatii de la ou la adult  este de 35 pana la 45 de zile, primavara si toamna, si de numai  20 pana la 30 de zile vara, in lunile iulie-august .

O femela de Paianjen Brun al Pomilor  depune intre 10 si 30 de oua in tot cursul perioadei ovipozitare . In toate  stadiile paianjenul  se dezvolta pe dosul frunzelor sau pe scoarta lastarilor tineri si dupa cum spuneam mai devreme  dureaza vara numai 25 pana la 30 de zile. 

O parte din ouale depuse in lunile de august-septembrie si cele din toamna ,ca luna octombrie ierneaza ,fiind rezistente la ger , iar primavara in aprilie dau nastere primei generatii de primavara .

Paianjenul  Brun al Pomilor  face ravagii in special prin depigmentarea si uscarea frunzelor, din care cauza suprafata de asimilare  a pomilor se reduce iar  fructele acestora raman mici ,deasemenea sunt afectati si mugurii de rod care nu se pot forma asfel incat este afectat si productia anului urmator inca din toamna anului anterior . Ataca cu precadere agrisul, dar si alti  pomii fruc¬tiferi si in special ciresul .

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU