Paianjenul frunzelor de par (Eriophyes pyri)

Scris de: Seceleanu Cristian

Paianjenul frunzelor de par are un corp de forma rotund-cilindrica, cu niste striatii  asezate in plan transversal. Lungimea corpului variaza de la individ la individ in functie de sex si conditii de habitat si este de aproximativ : 0,15—0,23 milimetri.

Ouale sunt de culoare alba  ,mata cu aspect laptos usor translucide, si au forma  sferica.

 Frunzele plantelor atacate de paianjenul frunzelor de par  capata semne caracteristice si anume se pot observa niste pete ca niste  basici umflaturi sau hipertrofii, de culoare verde la inceput iar mai tarziu devin usor roscate fiindca  se necro¬zeaza capatand o culoare cafenie inchisa spre negricios.

Frunzele plantelor sub atacul acestui paianjen daunator  se deformeaza si se rasucesc partial sau in totalitate  si treptat se usuca si cad . Pedunculul si coaja fructelor atacate de acest paianjen se de¬formeaza petele cauzate de aceast daunator fiind mai adanci , din care cauza, in anii cu atacuri puternice, fructele cad in totalitate .

Paianjenul Frunzelor de Par are  trei generatii pe an in conditiile climatice din tara noastra si anume generatia de primavara din aprilie pana in iunie;  generatia de vara din iunie pana in iulie  si generatia de toamna din iulie pana in luna aprilie a anului urmator.

Generatia de primavara. In aceasta generatie  Paianjenul Frunzelor de Par  ierneaza in stadiul de larva complet dezvoltata ca si dimensiuni si abilitati , de regula in pomii infestati sub solzii mugurilor , pot fi cuibariti de la 1 la 5 dar se pot intalni chiar si pana la 50 de indivizi ingramaditi la un loc. La venirea primaverii aceste  larve migreaza si urca  pe frunzele pomilor infestati , pa¬trunzand  prin cuticula inferioara a mugurilor  in tesutul mugurilor , unde se hranesc panacand ajung la punctul in care se transforma in adulti .

Paianjenul Frunzelor de Par  tineri apar in aprilie, raman in tesuturile mugurilor  si se hranesc producand daune pomului ,lucru foarte usor de observat cu ochiul liber de catre o persoana  avand minime cunostinte in domeniul ingrijirii si intretinerii livezilor de pomi fructiferi . Din cauza acestor intepaturi , tesuturile lujerilor tineri se hipertrofiaza si capata culoarea roscat-caramizie , apoi treptat  se necrozeaza si se usuca .

Dezvoltarea Paianjenul Frunzelor de Par  de la stadiul de ou panala stadiul de individ adult dureaza intre  50 si 60 de zile functie de conditiile pe care le are in zona respectiva . 

Generatia de vara a  Paianjenului  Frunzelor de Par   se dezvolta in numai 35 pana la 45 zile deoarece are conditii de crestere si hranire mult mai bune decat cei din generatia I .Generatie de vara are cea mai propice perioada dintre cele trei generatii  si anume  in iunie-iulie beneficiind de hrana si temperatura propice cresterii si dezvoltarii .

Generatia de toamna poate avea loc numai  in anumite zone ale tarii noastre si anume in regiunile mai calde cum ar fi zona de Sud-Vest si  zonele stepei si silvostepei, se dezvolta din luna iulie panain luna aprilie, iernind pe perioada iernii in stadiul de larva adulta in tesuturile pomilor .Daca iarna este destul de blanda rezista cu succes si primavara odata cu cresterea temperaturii isi continua ciclul pana la capat .

Paianjenul Frunzelor de Par  produce pagube insemanate  la pomii de par  prin reducerea suprafetei de asimilare a frunzelor si deci implicit o slaba dezvoltare a pomului ,compromite productia de fructe si uneori duce pana la uscarea pomului . In anii de invazie produce defolierea perilor, lucru care  ingreuneaza formarea mugurilor  de rod primavara si deci recolte slabe si de calitate inferioara in ce priveste aparenta  comerciala a fructelor acestea neputand fi folosite decat la fabricarea bauturilor alcoolice ori a sucurilor sau gemurilor acolo unde aspectul exterior al fructelor nu are importanta  .

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU