Carabuselul pomilor (Phyllopertha horticola )

Scris de: Seceleanu Cristian

Carabuselul pomilor este un gandac avand capul si pronotul de culoare verde cu reflexe albastre foarte lucios iar  corpul si picioarele sunt de culoare neagra .Elitrele carabuselului sunt de o culoare roscat caramizie  . Poate atinge in lungime numai 9 – 10 milimetri.

  Sub atacul carbauselului pomilor frunzele acestuia sunt devorate complet si raman doar niste nervuri – asa numitul fenomen de scheletare a frunzelor deoarece  gandacii mananca  limbul frunzelor ce este si¬tuat intre nervuri .

Carabuselul pomilor poate forma focare sporadice in special in nordul si nord estul tarii in zona Moldovei . Adultii de carabusel apar in a  doua jumatate a lunii mai sau la inceputul lunii iunie. Imediat dupa aparitie acestia incep si se hranesc cu frenezie si ajung la maturitate sexuala dupa numai 12 – 14 zile ,urmeaza imediat si perooda imperecherii si cea ovipozitara de  depunere a oualor. Femelele de carabuselul pomilor depun ouale in sol la adancimi de numai 7 – 10 centimetri acestea incuband intr-o perioada de 18 – 24 de zile  .La capatul perioadei de incubatie apar larvele de carabusel . Acestea incep si  se hranesc cu radacinile plantelor lucru care le face sa treaca neobservate amatorii crezand ca gandacul e dus si nu va mai aparea mai ales daca a ales si o metoda de combatere nepotrivita ,numai ca in vara ,larva ajunsa la completa ei dezvoltare isi confectioneaza in  pamant niste loje  in care se transforma in nimfa . Stadiul de nimfa dureaza intre 25 si 35 de zile  dupa care apar primii adulti de carabusel . Totusi acestia  raman si isi petrec iarna aolo jos in sol trecand deasemenea neobservati  iar primavara ies  la suprafata si incep sa faca ravagii ..

Carabuselul pomilor  ataca frunzele pomilor de cires ,visin si ale altor specii de pomi  pagubele fiind importante in anii cu densitate mare de indivizi pe unitate de suprafata .

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU