CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
La carabuselul vite-de-vie adultul este oval avand culoarea verde cu reflexe stralucitoare metalice.
Pe elitre prezinta niste striatii punctate puternic si neregulat. Pronotul este mai lat la baza si are marginile arcuite cu unghiurile anterioare ascutite iar cele posterioare mai rotunjite. Pigidiul prezinta striatii dese . Lungimea corpului la carabusel este curinsa intre 14 – 18 milimetri iar latimea intre 7 – 8 milimetri .
Ouale de carabuselul vitei-de-vie sunt de culoare alba sau galben deschis si din care ies larve ce sunt albe .
Prezenta daunatorului se observa pe frunzele de vita-de-vie deoarece sunt vizibile rosaturi neregulate ,parenchimul fiind mancat din carecauza locul atacat se usuca si devine ruginiu . Carabuselul ataca deasemenea si boabele de struguri chiar si cand sunt crude pe a caror suprafata se vad rosaturi .
Este frecvent raspandit la noi in tara incepand din zona stepei si pana in zona stejarului avand o singura generatie pe an.
Adultii de carabusel apar vara tarziu in luna iunie cand migreaza pe portaltoi sau in livezile de pruni ori nuci unde se hranesc mancand si scheletand frunzele sau mancandu-le numai parenchimul . Dupa o perioada de hranire de 14 -15 zile incepe perioada de imperechere si la numai 2 - 3 zile de la imperechere incepe perioada ovipozitara de depune¬rea oualor.
Carabuselul vitei-de-vie depune ouale in solul din preajma culturilor infestate asezate in gramezi. Perioada ovipozitara tine intre 12 – 14 zile timp in care o singura femela poate depune pana la 40-45 de oua . Incubatia oualor de carabusel dureaza cam 12 – 14 zile si din oua apar larvele care incep si se hranesc cu radacinile plantelor din jur . Deoarece nu ies la suprafata atacul larvelor de carabusel trece neob¬servat. Astfel larvele traiesc si se dezvolta primavara si vara la adancimi de 25 – 40 de centimetri iar toamna se afunda mai adanc ajungand la peste 1 metru adancime unde rezista foarte bine pe perioada iernii.
Primavara urmatoare larvele urca la suprafata soului din nou la nivelul radacinilor plantelor reincep sa se hraneasca pe o perioada de 40 – 45 de zile astfel ca in a II a jumatate a lunii mai se maturizeaza si se transforma in nimfa .
In stadiul de nimfa larvele de carabusel ramnan intre 18 – 20 de zile si catre mijlocul lunii iunie apar primii adulti .
Dupa aparitie, adultii se hranesc o perioada de 12 – 14 zile dupa care, la sfarsitul lunii iunie incepe imperecherea iar in prima si a doua parte a lui iulie, femelele de carabusel depun oua.
Carabusul vitei-de-vie dupa cum ii spune si numele ataca ataca vita-de-vie si anume hibrizii producatori directi si portaltoii cauzand defolieri in masa lucru care face ca ramurile tinere de vita de vie sa nu se lemnifice si sa intre in iarna necoapte lucru care favorizeaza degerarea coardelor tinere.
In afara de vita-de-vie carabuselul ataca si pomii fructiferi cum ar fi prunul si alte specii de samburoase .
GALERIE