CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Cariul aramiu al puietilor sau cum i se mai spune simplu gandacul aramiu al puietilor este de culoare aramie avand ochii de culoare galben spre verde si niste antene destul de scurte. Pronotul gandacului este tot de culoare aramie punctat pe alocuri cu puncte negre si este neted iar elitrele gandacului sunt de un aramiu fara stralucire si prezinta 3 – 4 randuri de siraguri alcatuite din puncte mici negre asezate in plan longitudinal . Partea ventrala a trupului este tor aramie dar usor lucioasa .Iar corpul ajunge in lungime la dimensiuni de 22 – 25 de milimetri.Larvele de cariu aramiu sunt apode avand culoare galben deschis si cu toracele lat ajungand in dimensiune la lungimi cuprinse intre 55– 60milimetri .
La pomii infestati se poate observa coaja din regiunea coletului , radacinile si tulpanapomilor pe o inaltime de 10 – 12 centimetri deasupra coletului ca sunt sunt crapate si uscate iar imediat sub coaja se pot vedea larvele care rod galerii largi umplute cu talas provenit din rumegatura sub forma de cocoloase ca niste dopuri .
Cariul aramiu al puietilor sau gandacul aramiu al puietilor este raspandit in tara noastra cu precadere in in pepiniere si livezi tinere in zona silvostepei si a padurilor de foioase cu ar fi cele de stejar si prezinta o singura generatie la fiecare 2 ani.
Gandacii aramii ai puietilor apar primavara tarziu abia in a II a jumatate a lunii mai.
Ajunse in vara la maturitate sexuala aproximativ in lunile iunie-iulie femelele de cariul aramiu al puietilor incep si se imperecheaza iar in lunile iulie-august are loc depunerea oualor care sunt plasate de obicei in crapaturile scoartei pomisorilor infestati in regi¬unea coletului. O singura femela de gandac aramiu poate depune pe intreaga perioada ovipozitara pana la 75 – 85 de oua .Ouale au perioada de incubatie relativ scurta de numai 12 – 14 zile iar la sfarsitul perioadei de incubatie apar primele larve de gandac aramiu ,imediat dupa ecloziunea oualor larvele proaspat iesite din ou patrund in scoarta si lemnul pomilor infestati incepand sa roada masa lemnoasa si creeind galerii care uneori duc la ofilirea si uscarea puietilor tineri.
Cariul aramiu al puietilor la fel ca si ruda sa apropiata cariul negru al puietilor are stadiul de larva extrem de lung ce tine aproape doi ani.In aceasta perioada practic larvele nu mai pot fi combatute deoarece sunt in galerii sub scoarta pomisorilor si in masa lemnoasa lucru care ii face aproape imuni la metode de combatere .Odata cu venirea primaverii in luna aprilie,larvele se transforma in nimfa iar in a II a jumatate a lunii mai in adulti.
Gandacul aramiu al puietilor este un daunator de temut al livezilor tinere si pepinierelor cu pomi din specia samburoaselor . Deasemenea portaltoii sunt mult mai atacati decat pomii din specii nobile .La fel ca la cariul negru al puietilor si cariul aramiu se pare ca prefera speciile de samburoase cum ar fi corcodusul si caisul salbatic care sunt cei mai atacati, procentajul de distrugere a pomilor ajungand pana la 25 % in anii de invazie
GALERIE