CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Cariul negru al puietilor sau deoarece este negru taciune i se mai spune gandacul negru al puietilor este de culoare neagra ,mat ,fara nici un luciu de parca ar fi afumat avand antene serate si cu oochii de culoare galben usor spre verzui . Pronotul este la fel de culoare neagra, cu puncte si este acoperit pe toata suprafata sa cu o secretie gri-ce-nusie si prezinta niste pete mici de culoare neagra-lucioasa de data asta .Pe elitre cariul negru al puietilor are culoarea neagra cu striatii astfel incat par rugoasae iar uneori sunt negre si prezinta punctulete mici de culoare alb-cenusiu deschis. Gandacul negru al puietilor poate atinge lungimea de 20 – 25 milimetri in lungime .
Cariul negru al puietilor depune oua de foarma eliptica avand culoarea alb –laptos avand dimensiuni de aproximativ 1.5 milimetri in lungime .Din oua ies larvele de cariu negru avand culoare galben deschis si cu mandibule de un cafeniu inchis.Larvele sunt apode avand protoracele de culoare caramiziu–roscata ,lat si avand un profil de usor spre conic iar segmentele abdominale sunt bine definite si distincte una de alta . Larva de gandac negru al puietilor poate atinge in lungime intre 55 – 65 de milimetri .
Cariul negru al puietilor ataca puietii din pepinierele de pomi si arbusti si chiar pomii mai tineri care odata infestati se ofilesc si se usuca.
Coaja pomilor infestati in regiunea coletului , radacinile pomilor si chiar si tulpanala o inaltime de 10-12 centimetri deasupra coletului sunt uscate si prezinta crapaturi din loc in loc. Sub coaja pomului lem¬nul si partea interioara a scoartei pomului este ros si transformat in talas fin care apare sub forma de dopuri .
Cariul negru al puietilor este raspandit in tara noastra incepand din zona de stepa si pana in zona fagului si prezinta o singura generatie la fiecare 2 ani.
Adultii de gandacul negru al puietilor apar primavara foarte tarziu abia catre sfarsitul lunii mai si au o perioada de zbor ce dureaza din luna mai pana in luna octombrie. Dupa o perioada indelungata de hranire cu scoarta ramurilor tinere cu mugurii si frunzele pomilor , femelele ajung la maturitate sexuala si incep sa se imperecheaza de regula vara in lunile iunie-iulie iar mai tarziu in lunile iulie-august incep sa depuna ouale . Femelea de cariul negru al puietilor depune ouale in crapa¬turile din scoarta pomilor cu precadere in regiunea coletului sau la numai 3 – 4 centimetri deasu¬pra solului. O singura femela de gandac negru al puietilor poate depune pe intreaga perioada ovipozitara un numar de aproximativ 75 – 90 de oua . Incu¬batia oualor este relativ scurat de numai 14 – 15 zile iar la acapatul acestei perioade din oua ies larvele de gandac negru al puietilor .
Imediat dupa iesirea din ou larvele de carii patrund intre scoarta si lemnnu, pomilor infestati unde incep sa roada cu lacomie niste galerii de forma neregulata. De regula larvele raman si cresc in regiunea coletului pomilor si in tulpanaacestora la numai 3 -4 centimetri deasupra solului sau in radacinile groase cu dimaetru de 5 – 6 centimetri care se afla imediat la suprafata solului .
Din pacate la carii stadiul de larva este extrem de lung si dureaza 2 ani timp in care aceste larve datorita faptului ca sunt in tesutul lemnos al pomilor infestati sunt foarte greu accesibile pentru orice mijloace de combatere . In toamna anului al II lea lar-vele ajung la maturitate si isi construiesc loje nimfale de la 2- 3 centimetri adancime sub scoarta pomilor infestati in care ierneaza iar in primavara anului al III lea tarziu catre sfarsitul lunii mai dupa o perioada de nimfoza de 28 - 30 de zile apar primii adulti de cariul negru al puietilor .
Gandacul negru al puietilor este un daunator foarte pagubitor atat in livezile de pomi fructiferi tineri sau pepiniere unde distrug pomii si in special ataca cu precadere speciile de pomi fructiferi din aria samburoaselor. De obicei puietii altoiti sunt mult mai afectati de atacul cariilor decat speciile nobile. Dintre portaltoi cei de corcodus si cais salbatic sunt cei mai atacati procentul pagubelor se ridica pana la 25 % in anii de invazie.
GALERIE