CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Forfecarul vitei-de-vie are corpul de culoare neagra, robust cu un protorace foarte larg si puternic .Adultii au mandibulele mari iar masculii prezinta un dinte lung . Elitrele forfecarului sunt sudate intre ele astfel incat aripile posterioare lipsesc din care cauza acesta nu poate sa zboare. Lungimea corpului este cuprinsa intre 20 si 22 de milimetri.
In lunile mai-iunie acestia isi fac de cap in vii si podgorii retezand lastarii de vita-de-vie acestia se ascund in sol in terenurile afanate pot fi observati pe alei pe drumuri sau in vie intrand si iesind din galerii sapate in pamant.
Forfecarul vitei-de-vie este raspandit in toata tara noastra dar cu precadere se poate intalni mai ales in podgorii avand o singura generatie pe an.
Adultii de forfecar ies din galeriile unde ierneaza odata cu venirea primaverii la sfarsitul lunii martie si inceputul lunii aprilie.
Imediat ce isi fac aparitia acestia sapa galerii in zig-zag in forma de litera Z indeosebi in terenu¬rile afanate sau pe marganile aleilor. Galeriile sapate de forfecar sunt largi de 1,5 – 2 centimetri in diametru cu o portiune oblica de 10-12 centimetri la capatul de la intrare si cu alta portiune verticala de 60 – 70 centimetri la centru si in sfarsit ultima parte cu o parte oblice de 15 – 20 centimetri care la capat se termina cu 15- 20 de incaperi mici de numai 3 – 4 centimetri latime. Femelele de forfecar se imperecheaza in galeria lor veche in care au iernat iar mai apoi atat masculii cat si femelele incep si sapa galerii noi pentru generatia urmatoare de pui.
In luna mai, dupa 25- 30 de zile de la aparitia lor cand lastarii de vita-de-vie incep sa creasca masculii si femelele incep sai taie in bucatele mici de numai 1 centimetri lungime lungime si ii cara in galeriile sapate unde sunt adunati in loje si lasati la macerat dupa care fac din ei niste cocoloase . Pe fiecare cocolos de marimea unui ou de porumbel depune cate un singur ou. Incubatia oualor de forfecar dureaza intre 10- 12 zile iar la caputl acestei perioade din ou ies larvele care incep imediat sa se hraneasca cu cocoloasele intrate in descompunere. Stadiul de larva dureaza 25-30 de zile timp in care larvele ajung la o marime de 20 de milimetri lungime si se transforma in nimfa care stau in casute nimfale confectionate din excremente si din resturile vegetale ale cocoloaselor ramase nemancate. In stadiul de nimfa forfecarul sta cam 12 – 14 zile iar in luna Iulie apar adultii primii adulti de forfecar care raman in sol si ierneaza pana primavara urmatoare in martie-aprilie cand porneste vegetatia si iesind la suprafata ciclul se reia de la capat.
Poate produce pagube insemnate in vii si podgorii mai ales pe tere¬nurile intelenite acolo unde au loc propice sa sape si sa-si construiasca galerii .
Adultiide forfecar reteaza lastarii pe rod si ii taie bucati tragandu-i sub pamant in galerii ca hrana pentru larvle lor .
In afara de vita-de-vie forfecarul mai ataca si alte plante dintre care se pot enumera ca : sfecla floarea-soarelui, canepa lucerna si alte plante.
GALERIE