Tigararul vitei-de-vie (Byctiscus betulae)

Scris de: Seceleanu Cristian

Adultul de tigararul vitei-de-vie  este de culoare albastra sau verde cu reflexe metalice si numai masculii au cate un dinte lateral pe protorace. Elitrele au varfurile rotunjite  cu striatii asezate in plan longitudinal si patate cu niste punctisoare mici . Lungimea corpului la tigararul vitei-de-vie variaza intre 7 – 10 milimetri lungime.

  Tigararul vitei-de-vie poate fi detectat destul de usor vara in lunile mai-iunie  in viile infestate dupa faptul ca foarte  multe frunze de vita-de-vie sunt rasucite in forma de tigareta  cu petiolul mancat  la baza si care se vestejesc treptat si cad .La o cercetare mai atenta se pot observa in aceste frunze rasucite ouale si larvele de tigarar .

           Tigararul vitei-de-vie este raspandit  in podgorii  unde ataca frunzele de vita-de-vie in special frunzele tinere si are o singura generatie pe an.

Adultii de tigarar de vitei-de-vie ierneaza in pamant in lojele nimfale construite din pamant .Exceptie face sudul tarii acolo  unde tigararul  iese  de cu toamna si ierneaza in locuri ada¬postite pe sol si in gunoaie . La venirea primaverii  in luna aprilie-mai ,adultii de tigarar  ies din adaposturile unde au petrecut iarna si incep sa se hraneasca  pana ajung la maturitate sexuale consumand frunzele de vita-de-vie. 

Dupa o perioada de hranire de 7 – 9 zile incepe perioada de  imperechere si dupa cateva zile de la imperechere are loc depunerea oualor. Pentru depunerea oualor, femelele de tigarar  fac la baza petiolului frunzei de vita-de-vie o taietura ceea ce duce la vestejirea frunzei ca mai  apoi sa depuna cate un ou pe fiecare  frunza si cu picioarele incep sa indoaie marginea frunzei aceasta fiind vestejita se inmoaie si o rasucesc mult mai usor in forma de tigara. Odata cu rularea frunzei in forma de tigara femela de tigarar continua sa  depune si alte oua  astfel incat la capatul acestui proces de rulare in frunza sunt deja 5 – 6 oua . De multe ori  atunci cand frunzele sunt de dimensiuni mici pentru a forma o tigara femelele de tigarar prind mai multe frunze pe care le lipesc cu o substanta lipicioasa secretata de ele si care la contact cu aerul se intareste  si le rasucesc impreuna  la un loc formand o tigareta mai mare si rezistenta .

La pomi  deoarece frunzele sunt mai mici tehnica lipirii frunzelor se foloseste de fiecare data iar petiolul frunzelor este taiat complet ramanand intreg doar un singur petiol de care tigareta ramane atarnata in copac.

Pe intreaga perioada ovipozitara  o singura femela de tigarar  poate confectiona intre 15 – 20 de tigarete in care depune cate 5 – 6 oua  ,deci un total de 80 – 120 de oua . In iunie dupa o perioada de incubatie de numai 8- 9 zile apar larvele care cad pe sol odata cu tigaretele unde datorita umezelii din ele, incep sa putrezeasca. In tigarete larvele incep si se hranesc cu parenchimul frunzelor vestede si in curs de putrezire.

Stadiul de larva dureaza 30 35 de zile  iar cel de nimfa 12 – 14  zile, dupa care toamna se transforma in adulti care raman in pamant  unde ierneaza in lojele nimfale. In toamnele calde si lungi mai ales in re¬giunile sudice ale tarii, adultii ies toamna din sol si ierneaza in locuri adapostite sub scoarta uscata a tulpinilor sub ritidomul butucilor sau in gunoaie.

Tigararul vitei-de-vie produce pagube in  podgorii dar mai ataca si alti arbusti si pomi cum ar fi pomii de par, teiul, plopul, si alte specii de arbori fructiferi si de ornament.

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU