Musca fructelor (Ceratitis capitata)

Scris de: Seceleanu Cristian

  Musca citrinelor, Viermele fructelor, La mouche des fruits, Mouche des oranges, Die Mit tel meerfruchtfiiege.

Adultii de musca fructelor au capul de culoare galben deschis cu o protuberanta de culoare castanie iar ochii sunt de un roscat cu reflexe metalice verzui. Antenele lor sunt compuse din cate  3 articole cu arista setiforma . Toracele are culoarea neagra  cu puncte  alb alb-galbui si cu 2 linii  cenusii  transversale pe corp .Aripile sunt  fumurii  cu linii transversale cenusii si cu puncte  de culoare bruna . Picioarele mustelor  sunt deasemenea de culoare galben deschis . Partea ventrala a pantecului este de un cafeniu galbui cu dungi  galbene dispuse in plan transversal .Abdomenul este  turtit dorso-ventral la femela de musca fructelor si are 2 dungi transversale de culoare  cenusie  pe primul si al III lea segment. Lungimea corpului la musca fructelor atinge cam 4 – 5 milimetri.

Ouale sunt de forma alungita si usor  incovoiate avand culoarea galben deschis  cu corionul reticulat si masoara intre 0.8 – 1 milimetru in  lungime .

Larvele de musca fructelor sunt alb – galbui  cu partea anterioara mai ascutita, iar cu cea posterioara mai ingrosata  . Lungimea corpului larvei este de aproximativ 8 – 9 milimetri .

Pupele –gogosile tesute de larve sunt de forma ovala avand culoarea galben spre cafeniu si sunt  turtite la ambele ca¬pete avand dimensiuni de aproximativ 5 milimetri lungime.

  Coaja fructelor atacate capata o culoare mai inchisa pe zona  atacata si este foarte moale cedand la cea mai mica apasare deoarece modul de hranire al larvelor se aseamana foarte mult cu al mustelor astfel ele secreta un suc pe care il varsa peste pulpa fructului care se transforma in suc iar acest suc este apoi inghitit de larva care se hraneste .

Musca fructelor este un daunator de carantina si e raspandita in toate tarile mediteraneene. La noi in tara este adusa foarte adesea odata cu importurile  in stadiul de larva oadata cu portocalele, mandarinele si clementinele importate .

In tarile mediteraneene are cam 6 generatii pe an.

Musca coboara in sol unde ierneaza invelita in cocon numai in stadiul de pupa si din care adultii apar primavara in luna mai. Prima generatie are loc de obicei pe soiurile de fructe cu coacere timpurie si in special pe caise si pier¬sici, trecand adesea neobservata. Dupa numai 8 – 10  zile de la aparitie incepe  imperecherea si apoi urmeaza perioada ovipozitara .Musca depune ouale in grupuri de cate 3 – 5 oua in niste orificii sapate de femele cu  ovipozitorul la aproximativ 2 milimetri in adancime sub coaja fructelor . Locul depunerii oualor se poate ob¬serva usor dupa forma de crater al orificiului de depunere. O femela de musca fructelor poate depune 4-5  oua pe zi iar in intreaga perioada ovipozitara depune aproximativ 600- 700 de oua. Incubatia oualor de musca este foarte scurta de numai 5 – 6 zile .Dupa incubatie larvele ce ies din ou patrund in pulpa fructului infestat pe care o inmoaie cu sucul gastric varsat din gura si apoi hranindu-se cu cu acest suc rezultat . Intr-un singur fruct se pot dezvolta pana la 15- 20  de larve deoarece exista posibuilitatea ca acelasi fruct sa fie vizitat de mai multe femele .

Stadiul de lava dureaza 6 – 7  zile  dupa care larvele ies din fructe si coboara la baza pomilor infestati si patrund in sol la adancimi de 6 – 7 centimetri  unde se transforma in pupa . In luna iulie, dupa o perioada de nimfoza de numai 5 – 6  zile apar primii adulti  care dau nastere unei noi generatii.

Generatia a II a este mai pagubitoare si se dezvolta in luna iulie.Generatia a III a in luna august si ataca fructele soiurilor cu coacere semitarzie sau tarzie, iar generatia a IV a in luna septembrie atacand fructele cu coacere tarzie .

Ciclul intreg dureaza  in conditii optime de dezvoltare numai  20 – 22 de zile  si necesita  o suma de temperatura efectiva de 12° C, mustele avand pragul biologic de 10,5° C. Toamna la completa lor dezvoltare, larvele patrund in pamant, unde se impupeaza si ierneaza, iar primavara in luna mai apar adultii.

Musca fructelor este cel mai pagubitor daunator al fructelor, si in special al portocalelor si mandarinelor, in tarile lor de origine . La  noi in tara n-a fost inca semnalata ca daunatoare la fructe, desi in fiecare an, larvele mustii sunt aduse cu importul de mandarine, portocale si clementine.

In afara de fructele citrice, musca mai ataca si merele, perele, prunele, caisele, piersicile, strugurii si chia legume ca : rosii, vinete, ardei .

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU