CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Viermele cireselor, La mouche des ceriser, Kirschenfliege, Charry maggot.
Mustele cireselor sunt de culoare neagra lucioase avand capul antenele scutelul si picioarele de culoare galben deschis si ochii de culoare verde . Aripile mustelor sunt membranoase cu 4 dungi mai inchise de culoare cenusiu spre negru iar la aceste dungi ,dunga a III si a Iva sunt unite in partea interioara . Lungimea corpului la mustele cireselor variaza intre 5 si 6 milimetri.
Musca face oua de culoare alb –translucid usor reticulate iar larvele sunt de culoare alb abl-galben deschis chiar .Larva mustei cireselor atinge ca dimensiuni in lungime cam 5 – 6 milimetri .
Este usor de observat prezenta acestei muste deoarece pe ciresele atacate se pot vedea puncte mai inchise la culoare de un brun cafeniu iar pulpa fructului este foarte moale si cedeaza cu usurinta la apasare . Larvele consuma pulpa din jurul samburelui sub forma de caverne .
Musca cireselor este raspandita in toata tara noastra dar focare mai puternice formand in zonele de silvostepa si in zona padurilor de stejar. Acest daunator are o singura generatie pe an.
Mustele cireselor apar in partea a II a a lunii mai atunci cand deja soiurile semi-timpurii de cirese se afla in parg . Perioada de zbor a mustei dureaza din luna mai pana in luna iulie. Iar la inceput mustele se hranesc cu scurgerile pomilor sau cu nectarul florilor .
Dupa numai 1 - 2 zile de la aparitie adultii de musca cireselor incep si se imperecheaza iar dupa 6- 7 zile de la imperechere femelele incep depunerea oualor .
Oule sunt depuse cu ovipozitorul in pericarpul fructelor la 1 milimetru adancime sub coaja cireselor aflate in parga . Perioada ovipozitara la musca cireselor dureaza intre 15 – 20 de zile iar in tot acest timp o sigura femela poate depune pana la 50 – 55 de oua.
Incubatie este destul de scurta de aproximativ 9 – 10 zile dela depunere si la sfarsitul ei apar primele larve de musca cireselor .Imediat dupa aparitia acestora ele patrund mai adanc in pulpa fructelor cautand samburele si se hranesc cu pulpa cireselor, formand caverne in jurul samburelui.
La sfarsitul lunii iunie si inceputul lunii iulie dupa 18 – 20 de zile de la aparitie larvele ajung la maturitate si ies din fruc¬tele ajunse intre timp la rascoacere si patrund in solul din vecinatatea pomilor infestati la aproximativ 5 centimetri in adancime unde se transforma in pupa .In stadiul de pupa larva este foarte bine protejata pe toata perioada anotimpului rece si isi petrece iarna fara probleme.
Stadiul de pupa dureaza la viermele cireselor din iulie pana in luna mai a anului urmator cand apar noii adulti de musca cireselor .
Musca cireselor este considerata ca cel mai primejdios daunator al fructelor de cires deoarece distruge fructele unui pom in proportie de 75 %.
Soiurile de cirese „Timpurii de mai", „Bigarreau Napoleon", „Ramon Oliva", care se coc timpuriu atunci cand mustele nu au aparut inca sau doar ce au aparut si inca nu au inceput sa depuna ouale scapa de atac dar soiurile cu coacere semitimpurie si mai tarzie ca „Pie¬troase", „Donissen" sunt cele mai afectate deoarece sezonul lor de coacere coincide cu sezonul depunerii oualor de catre femelele de musca cireselor.
GALERIE