CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Adultii de Tigrul Parului au capul si partea ventrala a corpului de culoare neagra, iar partea dorsala este reticulata de culoare cenusiu - albicioasa cu antene si picioare galben deschis pana aproape de negru . Pronotul este reticulat si prezinta, de o parte si de alta cate o proeminenta membranoasa iar ; aripile interioare ale tigrului sunt reticulate cu cate doua benzi de culoare bruna , una la centru ,mediana si alta dispusa in partea posterioara . Tigrul Parului are lungimea corpului cuprinsa intre : 2,0—5,0 milimetri .
Se inmulteste prin oua care sunt de forma elipsoidale avnd culoarea neagra putin recurbate si cu o lungime de aproximativ 2.0 milimetri .
Larvele de Tigrul Parului sunt de culoare brun –negricioasa cu expansiuni laterale dea lungul corpului foarte usor de identificat ,corpul larvelor avand o lungime de 3 chiar 4 milimetri .
Tigrul Parului ataca frunzele pomilor care sub efectul invaziei sunt decolorate capata o tenta albicioasa pe partea superi¬oara iar pe cea inferioara sunt murdare avand aspect brun sau ca excrementele de la muste ceea ce si sunt de fapt , dejectii ale larvelor si adultilor .
In urma atacului , frunzele pomilor se usuca si cad aproape in totalitate ceea ce duce evident uneori chiar la moartea copacului in intregime .
Tigrul parului in tara noastra este raspandit mai ales in zona silvostepei si zona de crestere a stejarului , frecventa sa scade in zonele joase ale stepei si deasemenea pe masura ce inaintam spre zonele mai inalte cum ar fi zona fagului si cea a bradului.
Ca si inmultire are doua generatii pe an si anume , Generatia a-I-a din luna Mai pana in luna Iulie si Generatia a-II-a din luna Iuliepana in luna Septembrie.
La Generatia de vara adica Generatia a-I-a adultii de Tigrul Parului din generatia de toamna adica Generatia a-II-a ies din locurile unde au hibernat peste iarna , primavara relativ tarziu in luna mai, cand are loc imediat imperecherea si depunerea oualor. Ouale de tigru sunt sunt depuse pe partile inferioara ale frunzelor , fiind fixate oblic si izolat in cuticula, de regula de-a lungul nervurilor principale ale frunzelor . O femela depune panala 40 oua din care, in luna iunie, dupa o perioada de incubatie de 25—30 zile, apar primele larve.
Larvele formeaza colonii pe dosul frunzelor, unde incep imediat sa se hranesca sugand seva si sucul din tesuturile tinere si verzi ale pomului . In urma procesului de hranire locurile intepate de larve incep si se decoloreaza si apoi capata forma unor pete neregulate de culoare galben albicios , care in timp se unesc acoprind intreaga frunza .Atunci cand pomul este infestat puternic frunzele se usuca complet . Ca si masura de detectare a prezentei tigrului parului este aceea ca pe dosul frunzelor atacul larvelor si adultilor de tigru se poate recunoaste, prin prezenta excrementelor ca de la musca comuna , care au forma unor pete mici, negre sau brun-inchis.
In stadiul larvar tigrul parului sta cam 30 sau 40 de zile, perioada in care aceste larve na¬parlesc consecutiv de cinci ori. In iulie, dupa ultima naparlire, apar din larve noii adulti de Tigrul Parului ce vor da nastere generatiei a-II- a doua adica cea de toamna .
La Generatia de toamna ,indivizii dupa doar cateva zile de la aparitie incep perioada de imperecherea, dupa care imediat femelele de tigru depun ouale .
La generatia de toamna o femela de Tigrul Parului depune mai multe oua ca la generatia de vara aproximativ 100 de oua . Incubatia oualor dureaza intre 20 si 25 de zile, iar stadiul larvar aproximativ 30 de zile. Toamna devreme in luna septembrie, apar noii adulti de Tigrul Parului, care in lunile octombrie si noiembrie, cand temperaturile scad si vine frigul, se retrag in frunzele de sub pomi ori in gunoaie sau in scorburi unde incep hibernarea pe perioada iernii.
Astfel dupa cum este evident din numarul mult masi mare de oua depuse si atacul larvelor si adultilor din generatia a doua este mult mai puternic de cat a celor din prima generatie, datoriia densitatii lor numerice mult mai mari. Din aceasta cauza pomii infestati tanjesc in dezvoltare si nu pot forma muguri de rod , deci implicit recolta de fructe este compromisa si se pierde pe cel putin doi ani, daca nu se iau masuri de combatere rapide .
Dintre pomii fructiferi , cei mai atacati de catre Tigrul Parului sunt : marul , parul, ciresul visanul si gutuiul .
Tigrul Parului este mai pagubitor in special in anii cu ierni blande si primaveri si veri secetoase propice inmultirii acestora . Ataca asa cum am precizat si mai sus pomul de mar, parul, gutuiul si alte specii de pomi fructiferi . In urma atacului, frunzele pomilor capata o tenta albicioasa pe partea superioara, iar pe dos devin murdare , datorita excrementelor larvelor si adultilor . Frunzele atacate se usuca si cad, iar fructele raman mai mici si lipsite de buchet-adica aroma ceea ce le face uneori nefolositoare chiar si pentru industria de produse derivate din fructe deoarece sunt complet lipsite de aroma si gust .
GALERIE