CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Paduchele fainos al citrinelor este de culoare alb galbui avand corpul moale acoperit cu o secretie ceroasa la fel de culoare alba sub forma de pulbere asemanatoare celei care acopera aripile fluturilor . Paduchele prezinta niste glande numite cerarii in numar de 36 asezate cate 18 pe fiecare parte a corpului care prin secretiile lor produc prelungiri ceroase de jur imprejurul corpului egale cu exceptia celor doua prelungiri anale care sunt lungi sub forma de setale. Lungi¬mea corpului la paduchele fainos este de numai 5 - 6 milimetri .
Paduchele fainos al citrinelor sau cum i se mai spune paduchele alb de sera formeaza colonii de femele pe lastarii plantelor pe fructe uneori la bifurcatia lastarilor tineri sau la baza petiolului frunzelor.
Paduchele fainos al citrinelor traieste pe plantele de sera.
In ce priveste inmultirea paduchele are pana la 4 generatii pe an in functie de conditiile climatice si temperatura . Este foarte periculos deoarece ajuns intr-o sera unde gaseste conditii optime de temperatura si umiditate acesta incepe si se inmulteste fara in¬trerupere tot timpul anului. Paduchele este vivipar. La maturitate femela de paduche alb de sera depune direct larve in saculeti tesuti din fire de matase asemanatori cu mici gamalii de vata . O femela de paduche fainos al citrinelor poate depune la o singura depunere pana la 300 de larve asezate in grupuri de cate 100 in 3 saculeti tesuti din matase alba .
Depunerea larvelor este un proces care se desfasoara lent si are loc timp de 15 -18 zile,timp in care femela depune cam 20 – 30 de larve pe zi .
Dezvoltarea larvelor de varsta a I a dureaza cam 12 - 18 zile, cea a larvelor de varsta a II a 10 - 20 de zile si larvele de varsta a III a intre 8 – 18 zile.
Larvele de sex feminin se dezvolta foarte repede practic in circa 10 – 14 zile dupa care incep sa si depuna larve la randul lor .
Astfel la paduchele fainos al citrinelor dezvoltarea unei generatii se face intre 30–70 de zile.
Paduchele alb al serelor este polifag traind pe multe specii de plante de sera ca : lamaiul , portocalii , ficusul , smochinul, vita de vie si alte plante subtropicale.
Ataca frunzele, lastarii si fructele in acelasi timp paduchii mur¬daresc suprafata frunzelor si lastarilor cu dejectii abundente care im¬piedica respiratia si transpiratia platelor si chiar asimilatia si favorizand dezvol¬tarea fumaginei.
GALERIE