Paduchele fainos al citrinelor (Pseudococcus citri )

Scris de: Seceleanu Cristian

La paduchele fainos al citrinelor femelele sunt de forma ovoidala  avand  antene compuse din 8 arti¬cole iar  corpul il au acoperit cu o secretie ceroasa de culoare  alba. Pe marginile laterale  corpului prezinta cate  36 de  prelungiri ceroase amplasate cate 18 pe fie¬care parte iar cele din zona  anala  fiind  egale cu cele laterale Paduchele are lungimea corpului cuprinsa intre 4 – 6 milimetri .

Ouale femelei de paduche fainos sunt de culoare galben deschis avand forma ovale si dimensiuni de 0.3 milimetri lungime.Larvele de paduche fainos al citrinelor si anume cele de varsta a I a sunt de culoare galben deschis si diimensiuni tot de 0.3 milimetri lungime.

  Paduchii fainosi femele se aseaza in colonii mari pe varful lastarilor tineri la baza petiolului frunzelor, si pe dosul acestora  sau direct pe fructe, stau sub forma de gramezi, acoperite de fire albe de matase .

In conditiile climatice din tara noastra, paduchele nu traieste  decat in sere, apartamente si in serele  de cultura a lamailor.

Are intre 3 – 4 generatii pe an  in functie de conditiile de temperatura. La o tem-peratura de 28°C, paduchele se dezvolta in 30 zile, iar la 30°C in 28 zile, avand in medie  8 – 9  generatii, in conditii de sera.

Dezvoltarea paduchelui la temperatura de 20°C are loc in 40 - 50 zile, iar la 25°C in 30—35 zile. La completa lor dezvoltare, femelele de paduche se retrag la baza petiolului frunzelor, la bifurcatia lastarilor sau pe varfuri, unde depun ouale .

Ouale sunt depuse in saci ovigeri tesuti din fire albe de matase secretate de catre femela. O singura femela isi depune ouale in 3 sau 4 saci ovigeri, fiecare avand intre 120 – 140 de oua si poate depune pe timpul unui sezon in jurc de 400 – 500 de oua. Incu¬batia oualor de paduche fainos dureaza, la o temperatura medie  de 20°C, 7 - 10 zile, dupa care larvele ies si se aseaza  pe frunze si pe lastarii tineri  unde se hranesc sugand seva acestora . Larvele si femelele din ultima generatie se retrag toamna in locuri adapostite ca stratul de frunze cazut sub plante sau  sub bulgarii de pamant,ori direct in sol  unde petrec sezonul rece .

Produce pagube mari in sere, case de vegetatie, apartamente si sere de cultura a lamailor. Lamaile ata¬cate de paduchi se decoloreaza in locurile intepate si adesea putre-zesc. Din cauza dejectiilor abundente ce cad pe frunze, se dezvolta adesea fumagina, care impiedica asimilatia si respiratia frunzelor.

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU