CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
La Paduchele Testos al Prunului indivizii de sex feminin sunt aptere adica nu prezinta aripi ,au forma globuloasa, si culoarea este intre brun-galben deschis pana la brun-roscat, cu reflexii lucioase. Paduchele Testos al Prunului are carena longitudinala dispusa dorsal si cu secretii ceroase albe pe intreg corpul . Antenele paduchelui sunt compuse din sapte arti¬cole, dispuse dupa formula antenala : trei-patru ,unu-doi si cinci-sase .
Pe corp in zona cuticulei dorsale se pot observa glandele filiere, iar in partea ventrala , prezinta numeroase glande tubulare . Paduchele Testos al Prunului are lungimea corpului cuprinsa intre valori destul de largi respecti intre 3 pana la 7 milimetri .
Masculii de paduche testos sunt aripati, de culoare sunt roscati, avand antenele compuse din zece articole. Lungimea corpului la masculi este mult sub cea a femelelor variind intre numai 1,5 si 2,0 milimetri . Ouale paduchelui testos sunt de culoare alb galbena .
Larvele primare de paduche testos sunt de culoare galben deschis , insa larvele secundare de paduche lanos sunt de culoare galben deschis in timpul verii si de culoare castanie in toamna si iarna . Lungimea corpului lor ajungand la doar 1 milimetru.
Pomii atacati de Paduchele Testos al Prunului se usuca incepand de la varf catre baza .
Pe ramurile subtiri de 1—3 cm se vad pot vedea clar testele paduchilor, de culoare castaniu –roscat , sub care se observa ouale . Iarna pe scoarta, dar mai ales in crapaturile scoartei sau pe partea de dedesubt a ramurilor pomilor infestati se pot observa larvele in stare de hibernare avand o culoare castanie, iar ramurile pomilor sunt negre de fumagina .
Odata vu venirea primaverii , coloniile de paduchi testosi se aduna mai ales pe partea de dedesubt a ra¬murilor pomilor , unde sunt mai adapostite de conditiile climatice .
Paduchele Testos al Prunului este raspandit in toata tara noastra , incepand din zona de stepa si panain zona montana ,cea a bradului.
Paduchele Testos al Prunului da nastere la o generatie pe pomii de prun si alti pomi samintosi si poate genera si alte doua generatii pe copacii de salcam, in zona de stepa si silvostepa ,iata deci o foarte mare adaptare a acestui daunator la o serie foarte diferita de pomi ceea ce il face un daunator de temut deoarece poate supravietui si dezvolta pe o varietate mare de copaci si pomi fructiferi.
Ciclul biologic pe pomii de prun. Paduchele Testos al Prunului petrece sezonul de iarna , in stadiul de larva de varsta a doua, pe sub scoarta ramurilor si tulpinilor, in zona crapaturilor scoartei sau la baza mugurilor pomilor infestati . Odata cu venirea primaverii, cand platele si arborii pornesc in vegetatie ,larvele paduchelui testos migreaza de jos din zona tulpinii sau ramurilor groase ale pomilor in sus catre varfurile ramurilor tinere si subtiri pline de seva , unde se fixeaza si se hranesc sugand seva . In a doua jumatatea a lunii aprilie, larvele de paduche naparlesc si se transforma in femele si masculi, care se imperecheaza, si foarte repede in prima jumatate a lunii mai, femelele de paduche incep depunerea oualor. O singura femela de paduche testos poate depune panala 1500 de oua. Catre sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iunie, dupa aproximativ 15 pana la 25 de zile de incubatie, din oua apar larvele de paduche de prima varsta, care ies de sub teasta si se fixeaza pe dosul frunzelor , unde incep imediat sa se hranesca sugand seva panala venirea toamnei .In luna septembrie, incepe naparlirea larvelor si acestea se transforma in larve de varsta a doua . Odata cu venirea toamnei si ritmul circulatiei sevei pomilor este incetinit ,atunci larvele de paduche testos trec de pe frunze in crapaturile scoartei tulpinilor si ramurilor mai mari , unde se pregatesc de iernare , acope¬rite intr-o crusta de ceara care le apara de inghet si umezeala pe tot timpul iernii .
Pe pomii de prun, indiferent de conditiile de clima , Paduchele Testos al Prunului prezinta o singura generatie pe an .
Ciclul biologic pe copacii de salcam. Pe copacii de salcam traieste o forma ecolo¬gica a paduchelui care are insa doua generatii pe an, din stepa si panain zona stejarului, si o singura generatie in regiunile din zona fagului si bradului : Generatia a-I-a in lunile Mai—August si Generatia a-II-a din luna August pana in Mai a anului urmator .
Generatia de primavara -Generatia a-I-a . La acesta generatie femelele de paduche testos din generatia a doua (Generatia a-II-a) care depun ouale catre mijlocul lunii mai. In prima jumatate a lunii iunie apar larvele, care traiesc pe dosul frunzelor aproximativ 25—30 zile ca mai apoi sa naparlesca si sa migreaza pe lastarii si pe petiolul frunzelor pomilor gazda , unde se transforma in larve de varsta a doua . Larvele de Paduchele Testos al Prunului care au varsta a doua se hranesc la randul lor aproximativ 15—20 zile, apoi se transforma in femele .
Generatia de toamna (Generatia a-II-a) La inceputul lunii august, femelele de paduche din generatia de primavara adica Generatia a-I-a depun oua, din care dupa 10-12 zile apar larvele de prima varsta . Aceste larve de paduche traiesc pe dosul frunzelor si pe lastarii fragezi ai pomilor gazda aproximativ 25 pana la 35 de zile, adica panape la mijlocul lunii septembrie, cand naparlesc, se transforma in larve de varsta a doua si in crapaturile scoartei tulpinilor si ramurilor mai mari , unde se pregatesc de iernare , acope¬rite intr-o crusta de ceara care le apara de inghet si umezeala pe tot timpul iernii , iar la venirea primaverii migreaza innapoi pe ramurile subtiri, unde se hranesc cu seva de primavara a pomilor . Ca si mai sus ajunse in luna aprilie se transforma din larve in adulti de data asta in femele si masculi, iar imediat in luna mai, femelele depun oua.
In livezile de pruni din tara noastra in special in zona stejarului si fagului, paduchele testos formeaza focare puternice in tot lantul subcar¬patic, unde provoaca uscarea pomilor de prun in masa . Dintre speciile de pomi atacate de acest daunator , speciile de samburoase sunt cele mai atacate, iar dintre samburoase, prunul si mirobolanul sunt preferatele paduchelui testos al prunului .
Dintre soiurile de pom de prun, soiurile Tuleu si d'Agen sunt cele mai atacate .
GALERIE