CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Viespe Frunzelor de Cires are culoarea corpului , antenele si picioarele negre, iar aripile cu textura membranoasa sunt de culoare fumuriu-inchis . Lungimea corpului unui indivi d de viespe adult este de aproximativ 5 milimetri .
Viespe Frunzelor de Cires depune oua de culoare alba iar larvele acesteia au culoarea galben-ver¬zuie .Totusi inainte de faza de naparlire larvele capata o culoare brun deschis spre galben sau uneori chiar negre. Larva de Viespe a Frunzelor de Cires are corpul acoperit cu o substanta cleioasa , neagra, lucioasa cu un miros caracteristic . Lungimea corpului larvei este de circa 1 centimetru .
Din larve ies nimfele de viespe care deasemenea au culoare agalbena si sunt invelite in coconii de matase in pamant . Lungimea corpului nimfei de viespe poate ajunge pana la 7 sau chiar 9 milimetri .
Pe frunzele infestate se pot observa cu usurinta larvele de viespe cu corpul acoperit cu o substanta cleioasa de culoare negru-lucios . In urma hranirii ,larvele devoreaza frunzele plantelor acestea prezentand rosaturi asupra parenchimului superior al frun¬zelor , neramanand intregi decat nervurile principale ale frunzei si epiderma inferioara a acesteia .
Viespe Frunzelor de Cires este raspandita la noi in tara mai ales in zona stepei si silvostepei. Frecventa ei fiind rareori semnalata in zona padurilor de foioase .
Referitor la inmultire este de subliniat ca are doar doua generatii pe an si anume Generatia a-I-a din luna Mai in luna Iulie si Generatia a-II-a din luna Iulie in Luna Mai a anului urmator .
Generatia de primavara adica Generatia a-I-a Viespile din generatia de toamna a anului precedent apar primavara relativ tarziu abia in prima jumatate a lunii Mai . Viespe Frunzelor de Cires se in¬multeste partenogenetic adica femelele nu au nevoie de masculi acestia fiind destul de rari. Viespe Frunzelor de Cires are o mare sensibilitate la temperaturi scazute de aceea in iernile cu ger puternic acestea dispar astfel incat in primavara urmatoare practic pagubele produce de acest daunator sunt neinsemnate . Deci imediat dupa aparatia adultilor de viespe femelele cu ajutorul unui organ numit terebra taie practic in epiderma superioara a frunzelor, niste pungi in care isi depun oua . Ouale nu se depun in grupuri ca la alte specii ci singular . Peri¬oada ovipozitara dureaza intre 15 si 20 de zile timp in care viespea poate depune intre 20 si 25 de oua. Urmeaza perioada de incubatie cuprinsa intre 10 pana la 15 zile la sfarsitul careia incep sa apara larvele de Viespea Frunzelor de Cires . Odata iesite din ou larvele incep sa se hraneasca cu o lacomie specifica speciei distrugind intreaga epiderma si parenchimul de pe partea superioare a frun¬zelor astfel incat din frunzele atacate mai raman doar decat nervurile principale si epi¬derma de pe fata inferioara a frunzelor . Din cauza atacului agresiv , frunzele puternic afectate de larve se usuca si cad, iar pomii raman partial desfrunziti lucru care duce implicit la scaderea asimilatiei de substante nutritive si evident uscarea anumitor ramuri si lastari tineri si nu rareori pot duce la pierderea intregului pom .
Viespea Frunzelor de Cires in stadiul de larva isi petrece aproximativ 25 la 35 de zile, perioada in care suporta naparliri succeside pana cand ajunge la maturitate . La completa lor maturizare aceste larve de viespe coboara de pe pomi in solul din imediata vecinatate a acestora si se ingroapa la o adancime de aproximativ 10 centimetri inveliti in coconii de matase in care se transforma in nimfa . Stadiul de nimfa dureaza intre 10 si 20 de zile, dupa care in luna august, apar noii adulti de Viespe Frunzelor de Cires, care incep imediat sa se imperecheaza si sa depuna oua .
La generatia de toamna femelele de Viespe Frunzelor de Cires din generatia de primavara descrisa in randurile de mai sus imediat dupa imperechere isi depun ouale in epiderma frunzelor tinere si fragede bogate in seva si din care tot in aceiasi luan adica luna august apar primele larve . La completa lor maturizare aceste larve de viespe coboara de pe pomi in solul din imediata vecinatate a acestora si se ingroapa la o adancime ceva mai mare de data aceasta avand in vedere ca trebuie sa-si petreaca intreaga iarna in acest adapost de aproximativ 12 pana la 15 centimetri .Astfel raman in hibernare intreaga iarna iar primavara, in luna aprilie, larvele se transforma in nimfa iar dupa numai 10 - 15 zile de nimfoza, ies primii adulti de viespe .
In conditiile tarii noastre , intensitatea atacului Viespei Frunzelor de Cires este mult mai puternica la generatia a doua decat la prima .
Viespe Frunzelor de Cires este daunatoare mai ales in pepinierele de pomi si in plantatiile tinere, unde, larvele ataca frun¬zele de cires, visin si par, mai putin pe cele de gutui si prun. In anii de invazie puternica se produc defolieri in masa , impiedicand dezvoltarea puietilor in pepiniere precum si formarea mugurilor de rod ai pomilor maturi pe rod din plantatiile si livezile care sunt in primii ani de fructificare.
GALERIE