CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Viespea Frunzelor de Mar este de culoare cafeniu inchisa cu picioare galbene si cu antene cafenii deschis catre galben . Jumatatea de la baza a coxei picioarelor este brun –negricioasa iar aripile sunt hialine. Viespea Frunzelor de Mar are lungimea corpului de aproximativ 1.0 – 1.2 centimetri.
Larvele Viespei Frunzelor de Mar sunt de culoare galben usor portocaliu cu niste puncte negre pe segmentele corpului si pantec ,avand ochii si zona dinprejurul stigmelor de culoare neagra . Lungimea corpului larvelor este ceva mai mare decat a adultilor de viespe avand intre 1.3 si 1.5 centimetri .
Nimfele de viespe sunt de culoare galbena ochisori negri luciosi iar coconii de matase sunt cafeniu inchis catre negru . La nimfa de Viespea Frunzelor de Mar lungimea corpului se afla in aceleasi marje ca si la adulti de 1.0 la 1.2 centimetri iar gogoasa ,adica coconul masoara in jur de 1,5 centimetri .
Larvele de viespe ataca lastarii tineri si lasa frunzele pomilor infestati cu limbul complet mancat si in urma ramane doar petiolul si nervurile principale dupa cum se poate observa si in foto.
Viespea Frunzelor de Mar se intalneste in tara noastra in special in livezile de meri din zona silvostepei si a padurilor de foioase in care predomina stejarul . In ce priveste inmultirea viespea are o singura generatie pe an .
La completa lor maturizare aceste larve de viespe coboara de pe pomi in solul din imediata vecinatate a acestora si se ingroapa la o adancime ceva mai mare de data aceasta avand in vedere ca trebuie sa-si petreaca intreaga iarna in acest adapost de aproximativ 5 pana la 15 centimetri .Astfel raman in hibernare intreaga iarna . Primavara in luna martie larvele se transforma in nimfa , iar in a doua jumatate a lunii aprilie in adulti . Dupa numai o saptamana de hranire cu nectarul florilor , adultii de Viespea Frunzelor de Mar se imperecheaza si depun ouale . Deci imediat dupa aparatia adultilor de viespe femelele cu ajutorul unui organ numit terebra taie practic in epiderma superioara a frunzelor, niste pungi in care isi depun oua . Ouale nu se depun in grupuri ca la alte specii ci singular . Peri¬oada ovipozitara dureaza intre 15 si 20 de zile timp in care viespea poate depune intre 20 si 25 de oua. Urmeaza perioada de incubatie cuprinsa intre 10 pana la 12 zile la sfarsitul careia incep sa apara larvele de viespe . In acest stadiu de larva raman aproximativ o luna timp in care larvele trec prin 5 etape de varsta succesive .Abia catre sfarsitul lunii mai larvele ajung la completa lor dezvoltare si coboara de pe pomii infestati in solul din imediata arpopiere a acestora unde se ingroapa la adancimi de 5 la 15 centimetri in interiorul coconilor de matase in care vareaza adica isi petrec intreaga vara si apoi toata iarna .Abia in primavara in luna martie se transforma in nimfa si apoi ciclul se reia de la capat cu generatia de primavara asa cum am descris in randurile de mai sus .
Larvele viespei ataca frunzele de mar producand defolierea ramurilor. Din cauza atacului, ramurile desfrun¬zite nu-si mai formeaza muguri de rod, lastarii raman necopti fiind astfel expusi la inghet iarna, iar fructele raman crude, se zbarcesc si cad astfel incat pe langa pierderea pomilor in timpul iernii imediat urmatoare infestarii se pierd si fructele acestora care practic nu se mai pot valorifica .
GALERIE