CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Aceste Viespi au culoarea capului si toracelui neagra , pe partea laterala a corpului au niste pete galbene . Picioarele au culoare galbena, iar pe pantec galben deschis la indivizii de sex masculin si negru cu pete laterale si dunga transversala galbena, la femelele de viespe . Antenele la Viespea Galbena a Parului sunt compuse din 18 pana la 24 de articole iar lungimea corpului poate ajunge sa masoare intre 10—15 milimetri .
Ouale sunt galbene de forma eliptica , iar larvele au culoarea galbena spre portocaliu. Viespea Galbena a Parului are capul si placile toracice de culoare neagra . Antenele larvelor de viespe sunt compuse din doar 6 la 8 arti¬cole si in lungime larvele depasesc adultii fiind de regula intre 18 sau 22 milimetri .
Pentru observatori si cei care sunt interesati de acest daunator se poate observa in livezile si plantatiile tinere de peri, dar in special in pepiniere, lunile de vara din mai pana in august, cuiburi formate din fire ca de matase, in care se gasesc larvele de culoare galbena-portocalie ,iar in jur o multime de frunze mancate pana la nervura asa - scheletate si excremente de larve .
Viespea Galbena a Parului este raspandita in tara noastra incepand din zona de stepa panain zona de crestere a fagului si are o singura generatie pe an.
Viespele apar din nimfele cuibarite si care au hibernat in toamna precedenta .Isi fac aparitia in prima parte a lunii mai. In maxim doua saptamani de la aparitie adica la sfarsitul lunii mai se imperecheaza si incep si depun panala 60 oua pe individ .Ouale sunt depuse pe dosul frunzelor inspre varful lor grupate si lipite cu o substanta lipicioasa . Dupa o perioada de incubatie de numai 10 sau 15 zile ies primele larve, care isi construiesc imediat un cuib din fire ca de matase .
Cuiburile se maresc oada cu cresterea larvelor, ajungind sa masoare chiar 35 —45 centimetri lungime . Initial cand larvele sunt mici acestea se hranesc doar cu parenchimul frunzelor partile subtitri si moi , apoi pe masura ce cresc si prind putere incep si consuma si limbul iar la sfarsit nu raman decat nervurile, groase ale frunzelor .
Viespea Galbena a Parului in stadiul de larva traieste cam 50 sau 60 de zile. Iar in luna august , cand ajung la maturitate si completa dezvoltare, larvele migreaza de pe planta in solul de sub pomi la adancime de 8 pana la 10 centimetri unde se transforma in cocon si hiberneaza peste iarna iar prima¬vara relativ devreme , catre mijlocul lunii aprilie se metamorfozeaza in nimfe. In acest stadiu de nimfa Viespea Galbena a Parului sta numai 15 sau 20 de zile, dupa care, in prima jumatate a lunii urmatoare apar primii adulti de viespe .
Viespea Galbena a Parului este destul de rar intalnita in tara noastra . Larvele de vispe ataca ataca indeosebi puietii de par din pepiniere si pomii din livezile tinere acolo unde larvele se pot hrani cu usurinta din lastarii tineri fragezi cu frunze tinere si moi pline de seva si care le favorizeaza cresterea si dezvoltarea optima pentru a avea suficienta energie in timpul hibernarii pe toata durata iernii si mai apoi transformarea in nimfe si respectiv adulti reproducatori .
GALERIE