CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Viespea Samburoaselor are capul lat de culoare neagra , cu cateva pete galbene . Antenele sunt deasemenea de culoare neagra si sunt compuse din 20 de articole .Abdomenul negru viespei are dungi mai deschise si dispuse in plan transversal iar picioarele au culoarea brune cu coxa , trocinterul si femurul de culoare galbena . Viespea Samburoaselor are lungimea corpului in jur de 7 sau 8 milimetri .
Depune oua de culoare galbena si forma usor alungita din care dupa eclozare ies larvele de culoare verde dar cu capul, placile toracice si ultima parte a pantecului de culoare neagra . Lungimea corpului larvelor este de aproximativ 14 -15 milimetri .
Nimfa de Viespea Samburoaselor este de culoare galben deschis spre verde si este protejata de gogoasa ,asa numitul cocon de matase . Lungimea nimfei este de numai 7 poate 8 milimetri .
Pe frunzele pomilor de samburoase se pot observa primavara, cand pomii incep sa imboboceasca o multime de oua galbene . In coroana pomilor pe ramuri si lastari se pot observa cu usurinta cuiburile de larve verzi . Frunzele pomilor nu pot fi trecute cu vederea fiind complet mancate uneori si pline de excrementele larvelor care stau in tesatura cade matase .
Viespea Samburoaselor este raspandita mai mult in livezile cu pomi din categoria samburoaselor in special in zona silvostepei si cea de crestere a stejarului .
Prezinta o singura generatie pe an .
Viespea Samburoaselor apare primavara, in luna aprilie, cand pomii de prun incep sa imboboceasca . Imediat dupa aparitie adultii trec la imperechere si depunerea oualor . Femelele de viespe isi depun ouale pe dosul frunzelor tinere cu precadere inspre varful limbului sub forma de grupuri asezate frumos in ordine in randuri paralele, mai rar depuse neregulat . O femela de Viespea Samburoaselor depune intre 60 si 80 de oua in minim 2 pana la 5 loturi .Ouale se lipesc de frunze cu o substanta cleioasa secretata de viespe . Urmeaza perioada de incu¬batie de care este cuprinsa intre 6 pana la 12 zile dupa care ies noile larve .Imediat ce ies din ou larvele isi tes cuiburi din fire ca de matase , in aceste cuiburi inglobeaza si frunze care mai tarziu vor fi devorate aproape complet .
Daca intalnesc mediu propice larvele de Viespea Samburoaselor cresc repede si pe masura ce cresc si consuma frunze tinere si suculente cuibul devine neincapator si acestea incep sa-l mareasca inglobind in el si alte frunze neatacate . Larvele consuma frunzele aproape in intregime, lasind in urma numai nervurile principale mai groase . In acest stadiu de larva viespea ramane intre 30 si 40 de zile, dupa care larva coboara pe pamant la baza pomilor si se ingroapa singura in sol la o adancime destul de mare pentru o insecta asa mica de circa 20 sau 25 centimetri .La aceasta adancime isi construieste un nou cocon de pamant, in care se pregateste de hibernare peste iarna .Dupa ce hiberneaza toata iarna ,in primavara devreme imediat ce temperaturile permit in luna martie larva se transforma in nimfe .
Acest stadiu este foarte scurt si dureaza doar 10 -15 zile, dupa care imediat ce pomii imbobocesc din nimfe ies adultii de Viespea Samburoaselor .
Viespea samburoaselor este mai putin raspandita pe teritoriul tarii noastra.Aceasta infesteaza livezile din zona silvostepei, in care, in anii de invazie poate produce pagube insemnate compromitand productia cu pana la 50% daca nu se intervine urgent cu masuri de combatere. Lar¬vele de viespe sunt foarte lacome , putand sa devoreze frunzele pomilor pe suprafete foarte intinse de livada .
Dintre speciile atacate foarte mult sunt pomii de : prun , cires , visan , piersic si cais . In anii de invazie fructele raman mici si nu se coc deci nu pot fi folosite nici la consum nici la fabricare de produse derivate ca gemuri ,sucuri iar pomii desfrunziti pe langa faptul ca isi pierd recolta din acel an nu mai pot sa formeza in toamna nici muguri de rod pe ramurile tinere pentru anul urmator astfel incat recolta de fructe este compromisa si in anul urmator.
Atacul se produce atat in livezi, cat si in pepinierele de pomi frustiferi acestea din urma pierzand materialul saditor deoarece puietii se usuca complet sau degera in timpul iernii imediat urmatoare din cauza atacului vorace al larvelor de viespe.
GALERIE