Viespea strugurilor (Vespa germanica)

Scris de: Seceleanu Cristian

Viespea strugurilor are  capul si toracele de culoare neagra  abdomenul este galben iar clipeusul galben cu cate 3 punctulete negre asezate in forma de triunghi .In spatele ochilor prezinta o banda de culoare galbena iar pe torace prezinta cate 6 dungi dintre care 2 interioare asezate oblic alte 4 posterioare asezate in forma de dreptunghi. Pe partea interioara a segmentelor abdominale se afla cate 2 punctulete de culoare neagra .Viespea strugurilor are lungimea corpului curpinsa intre 15 – 17 milimetri .

 Viespiile ataca strugurii in perioada de coacere adica lunile iulie-august si sug sucul dulce din  boabele strugurilor in special la soiurile timpurii  nelasand decat coaja care se usuca si capata culoare ruginie si putrezeste .

Viespea strugurilor se intalneste in podgoriile din toata tara noastra si duce o viata de grup asemeni albinelor  in cuiburi denumite ,,viespare" sau faguri. Un viespar  sau fagure este compus ca si la albine din urmatoarele categorii de indivizi si anume : matca, trantori si viespi lucratoare. Matca este ghidul coloniei si asigura inmultirea. Trantorii au rolul de a fecun¬da matca, iar lucratoarele fac munca de culegere a hranei si asigura hrana viesparului . Matca se imperecheaza toamna  in zbor  apoi ierneaza in locuri adapostite  iar la venirea primaverii isi construieste un cuib in care depune ouale. Dupa numai 4 - 5 zile de la de¬punerea oualor acestea eclozeaza si apar larvele care sunt hranite de matca iar generatiile urmatoare sunt hranite de lucratoare. Lucratoa¬rele sunt majoritare in colonie si au rolul de a aduce hrana si de a hrani puietul si de a extinde continuu  cuibul dupa necesitati . Cuibul poate ajunge la dimensiuni cuprinse intre 10 – 40 de centimetri si este construit in pamant facut  din placi suprapuse formate dintr-o pasta compusa din bucati de plante maruntite si ames¬tecate cu saliva lucratoarelor . La suprafata solului cuiburile au un orificiu prin care viespile intra si ies.

Viespea strugurilor se hraneste cu substantele zaharate  cu nectarul florilor cu pulpa fructelor coapte si dulci si binenteles  cu sucul din boabele destrugure . Dintre soiurile de struguri cele mai atacate sunt soiurile cu coacere timpurie sau semitimpurie si care au gust si miros parfumat  cum sunt : „Perla de Csaba", „Tamaioasa romaneasca", „Muscatul  Ottonel" .

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU