Viermele prunelor (Laspeyresia funebrina )

Scris de: Seceleanu Cristian

Fluturii de viermele prunelor sunt de culoare  brun cenusiu sau uneori brun spre cenusiu inchis chiar aproape negru.Pe varfurile aripilor interioare au cate o pata de culoare cenusiu plumburie peste  care trece transversal un sirag de puncte negre . Dungi transversale mai are si pe marginea aripilor inte¬rioare aceste dungi avand culori de  brun inchis sau aproape negru si intercalate intre ele dungi deculoare mai deschisa aproape cenusie. La deschidere maxima fluturele de viermele prunelor are deschiderea aripilor de aproximativ 15 milimetri.

Fluturii de viermele prunelor depu  oua de culoare alb laptos si avand forma de disc din care ies niste omizi de culoare   roz- roscat avand capul si placile toracelui de un brun spre negru sau uneori chiar negre si acoperite cu perisori pe tot corpul.Viermii perelor ating in dimensiuni aproximativ 12 - 14 milimetri .

Din viermii prunelor dupa procesul de metamorfoza iei crisalidele care sunt de culoare caramiziu roscat avand marimi cuprinse intre 10 – 12 milimetri .

  Viermele prunelor este usor de observat pe fructele prunului mai ales cand prunele sunt coapte se vad foarte usor niste puncte mai inchise la culoare de un violet viu si mai tari din care ies picaturi de clei lipicios . In interiorul fructelor pulpa este  mancata in jurul samburelui sub forma de caverne  dindu-i aspect de fruct vierminos, in care se afla adesea omizile, roscate la culoare .

Viermele prunelor este raspandit in toata tara noastra  incepand din zona de stepa si pana la altitudini similare coniferelor ca si zona bradului.

Viermele prunelor are 2 generatii pe an si anume o generatie de primavara adica a I a din luna aprilie pana in luna iulie si o generatie de toamna  adica a II a din lunile iulie chiar august pana in luna aprilie a anului urmator .

La generatia de primavara  a I a , fluturii de viermele prunelor sunt  rezultati din larvele de viermele prunelor ramasi din generatia din toamna trecuta  adica   a II  a  si isi fac aparitie primavara relativ devreme catre sfarsitul lunii aprilie sau in prima decada a lui mai. Aparitia fluturilor primavara se intinde pe o perioada de 28 – 32 de  zile. Pe timpul zilei  fluturii stau retrasi in locuri adapostite, iar la caderea serii acestia  devin activi  imediat dupa apusul soarelui . La cateva zile de la aparitia fluturelui incepe imediat perioada imperecherii  si apoi depunerea oualor. Ouale au nevoie de un anumit regim de temperatura de aceea optimul termic pentru depunerea oualor este situat pe un interval destul de strans cum ar fi  24 - 26°C .

Ouale sunt depuse de regula pe timp cald sau ploios  umed si cald si inceteaza pe timp ploios dar rece .

O singura femela de Fluturele viermelui  prunelor  poate depune  in decursul perioadei ovipozitare  aproximativ 50 – 60 de oua . Ouale sunt depuse direct pe fructele pomului inca foarte mici practic dupa caderea fiziologica a petalelor  cand acestea sunt de marimea unei alune . Ouale depuse au o perioada de incubatia ce este cuprinsa intre 12 – 16 zile la trecerea carora apar omizile de viermele prunelor care imediat isi confectioneaza  un paienjenis din fire de matase  sub care rod galeria de intrare in pulpa fructului  . In fruct omizile se indreapta catre locul de insertie al pedunculului, apoi rod galerii in toate directiile, formind adesea caverne. Cand atacul se produce sub epiderma, fructul produce exudatii cleioase vizibile pe suprafata sa sub forma unor puncte de clei lipicios fructele fiind compromise si pierzandu-si astfel valoarea comerciala .

In stadiul de larva –omida acest vierme al prunelor ramane pe o perioada de 28 – 32 zile dintre care cel putin  20 de zile sta in fruct . Ajunse la dezvoltare completa aceste omizi parasesc fructul si se retrag sub scoarta pomilor infectati sau in resturile vegetale de sub pomi chiar direct pe sol in vecinatatea coletului  unde isi confectioneaza coconi de matase  in care are loc transformarea in urma procesului de metamorfoza  in crisalide. Ajuns in stadiul de  crisalida viermele prunelor  ramane doar 10 - 12 zile dupa care cam in a doua jumatate a lunii iunie apar Fluturii de viermele prunelor .

Generatia de toamna a II a incepe in felul urmator . Dupa ce ating maturitatea  sexuala si are loc procesul de imperechere  femelele de fluturele viermelui prunelor din prima generatie adica de primavara  depun ouale tot pe fructele de prun . Perioada de depunere a  oualor are loc in iulie pe o durata de 22- 24 de zile .

Dupa o scurta  perioada de incubatie de numai   6 - 8 zile  din oua apar larvele- omizile  de regula in a doua jumatate a lunii iulie.

Imediat ce intra in fructe omizile fac caverne langa samburele fructului unde se hranesc cu pulpa. Locul atacat se intareste si se coloreaza in violet. In a doua jumatate a lunii august si in septembrie  omizile ajung la completa lor dezvoltare si se retrag sub scoarta uscata a tulpinilor sau sub gunoaie in regiunea coletului, unde isi confectioneaza coconi de matase in care ierneaza.

Primavara, in luna aprilie, omizile se transforma in crisalide, iar la inceputul lunii mai, dupa o perioada de nimfoza de 10—20 zile, incep sa apara fluturii si ciclul se reia de la capat .

Viermele prunelor se enumera printre principalii daunatori ai culturiilor de prun  mai ales in livezile din zona silvostepei si padurilor din zona  stejarului si fagului .

Sa observat ca pagubele cauzate de prima generatie sunt mai mici deparece sunt mai putin fluturi –omizile de toamna o bunaparte fiind omorate de gerul iernii si deasemenea fluturii pun mai putine oua .

La  generatia a doua  pagubele sunt cu mult mai mari  deoarece zborul fluturilor este mai intens datorita temperaturilor inalte si a abundentei hranei astfel incat fluturii din generatia a II a pun mult mai multe oua .

In conditiile tarii noastre anumite soiuri de prune cum ar fi  „Tuleu" si „d'Agen" sunt cele mai atacate de acest daunator .

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU