CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Femelele cotarului brun nu prezinta aripi deloc si sunt de culoare bruna deschis uneori catre galben avand puncte pe tot corpul .Femela de cotar brun ajunge la dimensiuni de 1 – 1.3 centimetri lungime . Masculii de cotar brun au ripi de culoare brun roscat caramizii iar cele interioare sunt brune-roscate avand si 2 dungi asezate in plan transversal dispuse in zig-zag dintre care una spre baza pe treimea a doua a aripii . Masculul de cotar brun atinge la deschiderea aripilor o anvergura de 40 - 42 de milimetri .
Femelele de cotar brun de pun oua de culoare galbena sau galben si avnd dimensiuni de numai 1 milimetru lungime.
Omizile adica larvele de cotar brun au culoare brun caramizie pe spate si galben deschis pe pe pantece si tot pe spate au si o dunga dorsala de culoare neagra . Larvele de cotar ajung la dimensiuni de 30 – 35 milimetri lungime .
Din omizile de cotar ies crisalidele care au culoare brun cafeniu deschis .
Cotaru ataca frunzele care sunt mancate partial sau complet pana sunt aproape in intregime scheletate adica nu raman de cat nervurile .
Cotarul Brun este raspandit in tara noastra in special in livezile de pomi din vecina¬tatea padurilor de foioase cum ar fi cele de stejar artar, mesteacan. Prezinta din fericire doar o singura ge¬neratie pe an.
Fluturii de Cotar apar toamna incepand din a II a jumatate a lunii septembrie, iar peri¬oada lor de zbor ,de imperechere si de depunerea oualor dureaza din septembrie pana in noiembrie.
Masculii de cotar brun ies din gogsile de matase mai repede decat femelele cu 5 – 6 zile. Dupa masculi la nici o saptamana isi fac aparitia si femelele de cotar brun care se urca folosindu-si picioarele in mers in coroana pomilor infestati unde incepe perioada de imperechere si imediat apoi cea ovipozitara de depunere a oualor . Imperecherea incepe toamna relativ tarziu si anume in luna octombrie, iar depunerea oualor se face pe o perioada tot foarte lunga si tine din octombrie pana la inceputul lui noiembrie pe un interval de minim 30 de zile .Femela de cotar aseaza ouale pe varfurile ramurilor subtiri in apropierea mugurilor sau direct pe scoarta ramurilor groase izolat sau in grupuri unde acestea ierneaza pe timpul iernii fiind destul de rezistente . Primavara cand temperatura ambientala creste ,relativ devreme in luna martie are loc procesul de incubatie al oualor de cotar si in luna aprilie isi fac aparitia primele omizi de cotar brun .
Imediat dupa aparitia lor larvele-omizile de cotar incep si se hranesc cu mugurii si frunzele tinere de pe ramurile pomilor infestati pe care le ditrug in intregime nelasand decat nervurile ,adica le scheleteaza . Perioada de hranire dureaza aproximativ 36 – 40 de zile iar spre sfarsitul lunii mai omizile de cotar ajung la completa lor dezvoltare si parasind pomul se ascund in solul din vecinatatea acestuia la adancimi de 15 – 20 centimetri acolo unde unde isi confectioneaza coconii de matase in care se transforma in crisalide. Aceasta etapa din viata cotarului este cea mai lunga si se intinde pe o perioada de 100 - 120 de zile si are loc din luna iunie pana in luna septembrie cand apar adultii de cotar .
Cotarul brun judecat dupa datele statistice se pare ca este mai putin daunator pomilor decat ruda sa cotarul verde deoarece frecventa lui e mai redusa. Totusi pentru cine are livezi in preajma padurilor cotarul brun produce pagube mari in anii de invazie in pecial la categoriile de pomi din cea a samburoaselor precum cei de prun, cais sau cires . Pagube notabile se inregistreaza in zonele pomicole din zona de crestere a padurilor de stejar si fag unde doar in mod local si fara frecventa constanta au loc in unii ani defolieri mai ales in anii care au fosdt precedati de ierni nu prea geroase cand procentul de oua de cotar care rezista pana primavara este foarte mare .
.
GALERIE