Cotarul verde al pomilor (Operophtera brumata )

Scris de: Seceleanu Cristian

Femelele de cotarul verde al pomilor sunt de culoare  cenusie avand mici  puncte albe pe corp si culoarea aripilor fiind de un brun cu tente de gri cenusiu.Aripile sunt mici avand o band in plan transversal de culoare mai inchisa . Mas¬culii de cotar verde al pomilor  au niste aripi mai mari decat femelele de culoare galben cenusie si brazdate de dungi subtiri in plan  transversal, avand asezare neregulata si de o culoare mai inchisa  . Cotarul verde al pomilor  atinge la deschiderea maxima a aripilor o anvergura de 30 – 32 de milimetri .

Ouale de cotar sunt reticulate  de forma fiind usor si avand o culoare rosiatica.Ca si dimensiuni ouale sunt extrem de mici avand de regula sub 1 milimetru ca si lungime .Omizile de cotar au culoarea verde deschis cu o tenta spre galben  si au  cate o linie verde pe spate si alte  3 dungi laterale mai deschise la culoare de un alb cenusiu . Omizile de cotar  au numai cate 2 perechi de picioare asezate in zona abdominal  una pe ultimul segment al abdomenului  iar a doua pereche catre partea posterioara tocmai pe al 6-lea segment al abdomenului lucru care le face sa mearga indoindu-se din tot  corpul ca si cum ar masura distanta parcursa prin lungimi ale propriului corp  de unde si numele de face ,,pasi" sau  „cotari" . Omizile de coraul verde al pomilor au lunigmi cuprinse intre 22 – 25 de milimetri  .

Crisalidele de cotarul verde al pomilor  sunt de culoare castanie.

  Sub atacul cotarului frunzele pomilor infestati sunt mancate aproape in  totalitate pana raman numai niste nervuri . In anii de invazie puternica cand densitatea de insecte este mare pe unitatea de suprafata  sunt atacate chiar si fructele pomilor care sunt roase mai ales la speciile de pomi de samburoase .

            Cotarul verde al pomilor  este raspandit in tara noastra mai ales in bazinele po-micole din zona padurilor de foiaoase ca cele de stejar si fag  unde formeaza focare puternice cu densitate mare de indivizi atacul lor fiind aproape devastator asupra pomilor .

 Cotarul verde al pomilor  are o singura generatie pe an.

Acesta ierneaza in sezonul rece in stadiul de ou pe scoarta ramurilor pomilor infestati . Odata cu venirea primaverii ,totusi foarte devreme in luna martie  are loc incubatia oualor  iar la inceputul lunii aprilie isi fac  aparitia primele omi¬zi de cotar . Imediat dupa aparitie  ele se hranesc de obicei mai mult noaptea  distruga nd mu¬gurii ,lastarii si frunzele tinere abia iesite din mugurii pomilor pe care le scheleteaza lasand in urma doar nervurile  iar pe masura ce cresc si devin mai puternice  si totodata avand nevoie imperioasa de hrana mai multa larvele –omizile de cotar incep si se hranesc chir si din pulpa fructelor tinere care au inca  samburi ne¬intariti .

Perioada de distrugere maxima in care larvele de cotar verde al pomilor face ravagii se intinde pe o perioada de 30 – 40 de zile.In toata acesta perioada de hranire larvele-omizile de cotar naparlesc de nu mai putin de 5 ori si trec prin 6  etape de varsta . Abia catre sfarsitul lunii mai  ajung la completa lor dezvoltare si parasind bietii pomi desfruziti patrund in solul din vecinatatea acestora la adancimi de 10 – 20 de centimetri acolo unde isi  confectioneaza coconii  de matase si  acoperiti cu particule de pamant in care se transforma in crisalide. In acest stadiu de crisalida cotarul verde ramane aproximativ 135 – 145 de zile adica exact din lun iunie pana in octombrie  chiar uneori indivizii mai intarziati raman pana in  noiembrie  cand se transforma in fluture. 

Perioada aparitiei fluturilor de cotar  verde al pomilor   variaza intre 28  - 30 de zile  iar zborul lor are loc in lunile octombrie sau no¬iembrie chiar sa observat ca in unii ani  cu toamne lungi si blande se pot observa si in luna  decembrie. Zilele  cu ceata si umezeala relativ buna favorizeaza aparitia fluturilor de cotar  pe cand cele mai reci si uscate se pare ca nu sunt binevenite pentru acesta lucru care explica faptul ca in anuii cu ierni blande primavara care vine acestia vor fi in numar foarte mare . 

Masculii de cotar verde al pomilor apar cu  5 - 6 zile inaintea femelelor  si zboara numai pe seara si in timpul noaptii  de obicei in jurul tulpinilor si coroinei pomilor infestati de femele si unde acestea stau . Din cauza aripilor mai slab dezvoltate  femelele de cotar se urca pe tulpanapomilor folosind picoarele pentru  asi  depune ouale pe ramurile pomilor . Ele devin active la lasarea serii  si noaptea  cand se imperecheaza si isi depun ouale . Femela de cotar depune ouale mai  izolat si rareori in grupuri de cate 2 sau 3  oua la un loc si le aseaza cu precadere pe varfurile ramurilor tinere in apropierea mugurilor  pe unul sau mai multi pomi. Perioada ovipozitara la cotar se intinde pe aproape 25 – 30 de zile are loc in perioada lunilor de toamna tarzie  octombrie-noiembrie. O femela de cotar verde al pomilor  depune in decursul perioadei ovipozitare pana la 270- 280 de  oua care sunt foarte rezistente la frig si petrec iarna asezate pe scoarta pomilor.

Cotarul verde este  printre cei mai rai  daunatori ai pomilor fructiferi din tara noastra . Ataca aproape toate speciile de pomi si  arbusti fructiferi avand  preferinta deosebita insa fata de speciile de pomi din categoria samburoaselor iar dintre acestea indeosebi fata de pomii de prun si cires.

Din cauza defolierii cauzate de omizi  pomii tanjesc in dezvoltare  fructele raman pipernicite pierzandu-si valoarea economica si nefiind posibila valorificarea lor  iar mugurii de rod nu se mai formeaza .

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU