CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Fluturii in ciuda numelui sunt de fapt de culoare neagra avand capul toracele si abdomenul acoperiti cu perisori de culoare cenusiu cu tente de galben . Se numes fluturi albi doar din cauza culorii aripilor deoarece aripile lor sunt de culoare alba avand nervuri negre iar antenele deasemenea sunt negre si au ultimile 4 articole clavate de un alb galbui .Fluturele alb are deschiderea maxima a aripilor de 60 – 70 de milimetri.
Femelele de fluture alb sau nalbar depun oua galbene si cu forma conica avand suprafata prevazuta cu 14 – 15 striatii in plan longitudinal ,ouale avand dimensiuni foarte mici de 0.8 – 1 milimetru .
Omizile de fluture alb sunt de culoare galbena cu capul negru si au corpul acoperit la inceput cu perisori de culoare cenusie . Mai tarziu ajunse la completa lor dezvoltare omizile devin cenusii cu cate doua benzi de culoare brun roscat pe spate si cu o dunga brun roscat pe partile laterale aceste dungi fiind dispuse in plan longi¬tudinal . Omizile de fluture alb ajung l;a dimensiuni de 40 - 50 de milimetri .
Crisalidele sunt de culoare galbena sau alba cu niste pete de culoare neagra pe corp .
Omizile se hranesc in lunile iunie si iulie cu parenchimul partilor superioare ale frunzelor pomilor infestati pe care il distrug astefl incat frunzele se usuca in totalitate si datorita faptului ca frunzele uscate sunt legate de ramuri cu o tesatura de matase acestea atarna toata iarna in mod sinistru pe crengile copacilor infestati .
La venirea primaverii frunzele proaspat desfacute ale mugurilor sunt mancate ca si cum ar fi retezate cu o lama iar mai tarziu pe masura ce omizile cresc si prind putere acestea sunt scheletate complet lasand in urma doar nervura principala .
Fluturele alb sau nalbarul este raspandit in toata tara noastra incepand din zona de stepa si pana la altitudini inalte cum ar fi in zona bradului .Totusi o frecventa mai mare afost observata si deseori sub forma de focare in bazinele pomicole din zona silvostepei si pa¬durilor de foiaose cum ar fi cele de stejar si fag.
Fluturele alb are o singura generatie pe an.
Fluturii apar in a doua jumatate a lunii mai, perioada de apari¬tie si zbor variind in functie de conditiile climatice de la an la an intre 35 -45 de zile si avand loc in linile mai si iunie.
Imediat dupa aparitia lor fluturii migreaza de obicei pe pajisti si faneturi sau pe locurile cu pamant reavan afanat unde se hranesc cu nectarul florilor timp de 14 – 15 zile timp in care ajung la maturitate sexuala dupa care incepe perioada de imperechere . Femelele depun ouale dupa numai 5 – 6 zile de la imperechere de regula in grupuri de cate 70 – 90 de oua pe partile insorite ale frunzelor . O singura femela de nalbar poate depune pe intreaga perioada ovipozitara, care dureaza 18- 20 de zile, pana la 100-120 de oua in una sau mai multe grupuri . Dupa o perioada de incubatie de aproximativ 10 zile din oua apar larvele adica omizile de nalbar . La inceput omizile stau grupate imediat dupa aparitie cand sunt inca mici pe partea superioara a frunzelor unde se hranesc cu parenchimul frunzelor Pe durata cresterii lor omizile de fluture alb naparlesc de 5 ori trecand astfel prin 6 etape de varsta Ajunse in luna iulie dupa o perioada de hranire de 18 – 20 de zile aceste omizi ajung la varsta aIIa cand incep si isi confectioneaza niste coconi de matase in care vareaza adica isi petrec vara si mai apoi incontinuare ierneaza. Pentru asi tese coconii mai intai omizile de fluture alb leaga de ramura pomilor infestati petiolul frunzelor cu fire rezistente de matase apoi indoaie frunza de-a lungul nervurii principale si cele doua parti ale limbului pe care le lipesc tot cu fire de matase intre ele, formand astfel un cuib.In interiorul acestor frunze ,a cuiburilor de iarna omizile isi tes coconi de matase de culoare alba si dimensiuni mici de doar3 - 4 milimetri. Intr-un singur cuib pot ierna pana la 20 - 25 de omizi. Primavara cand temperaturile cresc catre sfarsitul lunii mar¬tie si inceputul lunii aprilie omizile ies din coconi si se hranesc distrugand frunzele mugurilor abia deschisi . In luna mai, dupa o peri¬oada de hranire de 30 – 35 de zile omizile ajung la completa lor dezvoltare. Dupa ultima naparlire, omizile se fixeaza pe scoarta ramurilor sau pe tulpinile pomilor cu fire de matase pe care le tes ca un cordon apoi se transforma in crisalide. In stadiul de omida nalbarul ramane 240 de zile dintre care 40 - 50 zile este perioada de hranire vara si primavara si 195—200 zile diapauza de vara si iarna.
Pe la mijlocul lunii mai, dupa o perioada de nimfoza de 14 - 15 zile apar fluturii.
Fluturele alb este unul dintre cei mai pagubitori daunatori ai pomilor.Omizile ataca aproape toate speciile de pomi si indeosebi speciile samburoase, producand defolieri in masa, mai ales in livezile de pomi din zona silvostepei si a padurilor de stejar.
GALERIE