CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Desi este numit fluturele caramiziu acesta are de fapt aripile multicolore de un portocaliu cu tendinte spre roscat avand 6 sau 7 puncte de culoare neagra in forma neregulata dispuse pe aripile interioare si o sin¬gura pata neagra pe aripile posterioare. Pe marginea aripilor acestea sunt tivite cu o margine albastruie . La fluturele caramiziu deschiderea aripilor poate atinge intre 60 – 65 de milimetri .
Larvele de fluture caramiziu adica omizile sunt de culoare brun cenusie avand spini ramificati si de culoare galbena pe intreg corpul pe spate linii galbene . Lun¬gimea corpului larvelor de fluture caramiziu este intre 40 – 45 de milimetri .
Primavara in lunile aprilie-mai se pot observa cu usurinta de catre oricine pe ramurile pomilor infestati cuiburile de omizi in care frunzele sunt roase si scheletate omizile nelasand in urma lor decat nervurile principale ale frunzelor si propriile exuviile -excremente .
Fluturele caramiziu e intalneste in toata tara noastra fiind insa mai frecvent in vazut in livezile de pomi din zona silvostepei si zona de crestere a padurilor de stejar, acesta prezinta o singura generatie pe an.
Fluturii ies primavara din locurile unde au irnat aproximativ la sfarsitul lunii martie, cand temperatura aerului incepe sa se incalzeasca si plantele si pomii pornesc in vegetatie.
Dupa doar cateva zile de la aparitia lor fluturii se imperecheaza si incep sa depuna ouale in grupuri de cate 70 – 80 de oua cu precadere pe scoarta ramurilor subtiri ale pomilor de samburoase cum ar fi pomii de cires, visin, cais . Incubatia oualor de fluture caramiziu dureaza 14 – 15 zile, dupa care in a II a jumatate a lunii aprilie ias deja omizile care se grupeaza imediat pe aceeasi ramura catre varful ei acolo unde sunt lastari tineri si fragezi si formeaza un cuib comun tesut din fire de matase in care inglobeaza frunzele cu care se hranesc. Pe masura ce frunzele din cuib sunt mancate si scheletate omizile cresc si prind puteri asa ca nevoia de hrana creste pe masura ceea ce le face sa inainteze pe ramuri si sa inglobeze din ce in ce mai multe frunze astfel incat cuibul poate ajunge sui la dimensiunin de 90 – 100 de centimetri iar omizile din acelasi cuib pot migra si scheleta frunzele de pe ramurile invecinate . In stadiul de omida fluturele caramiziu ramane cam 30 – 35 de zile. La inceputul lunii iunie are loc ultima naparlire, si ajunge la dezvoltare completa astfel omida de fluture caramiziu se desprinde de grup .Ele isi cauta in mod solitar locul unde se fixeaza cu pigidiul de frunze sau ramuri si se transforma in crisalide atarnate cu capul in jos. Stadiul de crisalida dureaza 12 – 14 zile dupa care, catre sfarsitul lunii iunie si inceputul lunii iulie apar primii fluturi . Acestia zboara in lunile iunie-iulie si zborul lor tine pana toamna in lunile septembrie-octombrie cand dato¬rita timpului rece isi cauta loc de iernat in podurile case¬lor, magazii, soproane, hangare de masini, acoperisurile caselor unde ierneaza.
Fluturele caramiziu nu este catalogat ca un daunator principal al pomilor totusi, in unii ani de invazie omizile lo pot produce defolieri mari mai ales la pomii de ciresi din care cauza fructele raman necoapte apoase si fara valoare comerciala.
GALERIE