CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
La Fluturele stejarului ,sau cum mai este denumit si omida paroasa a stejarului femelele sunt de culoare alb galbui deschis cu niste dungi asezate in zig-zag de culoare brun-galbui sau brune inchis catre negru dispuse in plan transversal numai pe aripile interioare ale fluturelui si cu pete de culoare brun spre negru pe marginea aripilor posterioare . Fluturele stejarului atinge la deschidere maxima o anvergura a aripilor de 6 – 7 centimetri .
Masculii de fluturele stejarului sunt de culoare brun cenusiu avand 4 sau 5 benzi de culoarea neagra dispuse in zig¬-zag numai pe aripile interioare . La masculii de fluturele stejarului deschiderea aripilor poate atuinge intre 38 si 40 de milimetri .
Femela de fluturele stejarului depune oua de forma sferica acoperite cu niste perisori de culoare cafeniu galbuie de pe abdome¬nul femelei .
Din oua ies larvele - omizile de fluture care sunt de culoare cafenie si foarte paroase cu cate 2 bumbi dispusi pe partea dorsal a segmentelor pe fiecare dintre acestia Au culoare albastra pe primele 6 segmente si roscata pe celelalte . Lungimea corpului la larva de fluture al stejarului atinge dimensiuni destul de mari de 60 - 70 de milimetri .
Din larva ies crisalidele de fluture care au culoare castaniu roscat si avand lungimi de 20 la 24 de milimetri.
Pe scoarta pomilor se observa toamna si iarna ponte cu as¬pect de iasca care de fapt sunt adaposturile acestui daunator . Ramurile arborilor atacati sunt desfrunzite si limbul frunzelor complet mancat la sfarsit ramn doar nervura principala si fructele neatinse .
Fluturele stejarului este raspandit in toata tara noastra dar formeaza focare masive in zona de crestere binenteles a padurilor de stejar si in silvostepa unde poate pro¬duce defolieri in masa la pomi.
Fluturele stejarului are o singura generatie pe an.
Ierneaza numai in stadiul de ou iar primavara in luna aprilie din oua apar omi¬zile, perioada aparitiei se intinde pe 12 – 14 zile.
Imediat ce ouale eclozeaza si apar omizile acestea se urca in coroana pomilor si incep sa se se hraneasca distrugand toate frunzele tinere pe care le devoreaza lasand doar nervurile adica le scheleteaza. In acest stadiu de omida ea ramane in jur de 45 – 50 de zile timp in care pana la completa lor dezvoltare omizile din care vor rezulta masculii trec prin V etape de varste, iar cele ce vor da nastere la femelele de fluture al stejarului vor trece prin VI etape de varste naparlind astfel denu mai putin de 5 ori. In luna iunie dupa ultima naparlire omida se retrage pe dosul frunzelor sau intre frunze sau pe tulpini si ramuri unde isi confectio¬neaza coconii de matase de culoare galben cenusiu , in care se transforma in cri¬salide . Fluturii ies din gogosi in lunile iulie-august, dupa o perioada de nimfoza de 18 - 20 de zile.
Zborul fluturilor are loc noaptea si ziua masculii zburand mai intens in zilele cu soare pana la sfarsitul lunii august si inceputul lunii sep¬tembrie.In acest timp are loc si imperecherea si incepe perioada ovipozitara de depunere a oualor. Ouale sunt depuse in lunile iulie-august de regula pe scoarta tulpinilor si pe ramurile groase ale coroinei arborilor in gramezi mari de cate 300 – 450 de oua pe care femelele le acopera apoi cu niste perisori luati de pe propiul abdomen . O femela depune pe intreaga perioada ovipozitara pana la aproximativ 800-900 de oua in 3 – 5 gramezi . Incubatia incepe imediat dupa depunerea oualor astfel incat embrionul este complet format dupa aproape 20 de zile de la ponta adica depunere . Ouale cu embrionul format ierneaza in aceasta stare iar pri¬mavara in luna aprilie din ele apar omizile de fluturele stejarului .
Fluturele stejarului este socotit printre cei mai periculosi daunatori ai pomilor. In anii de invazie omizile au produs defolieri in masa atat in padurile de stejar cat si in livezile de pomi fructiferi in special cele de pruni si meri. In urma dezfrunzirii pomii tanjesc in dezvoltare fructele ramanand necoapte si mici iar mugurii de rod nu se mai formeaza.
GALERIE