CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Fluturii de inelar sunt de culoare maro –roscat cu niste antene pectinate si cu aripile prevazute cu cate o dunga de culoare bruna ,mai inchisa, dispusa in plan transversal . Fluturii de inelar au la deschiderea aripilor dimensiuni cuprinse intre 25- 35 de milimetri .
Ouale de fluture inelar sunt de culoare cenusie si sunt asezate la depunere sub forma de inel sau manson in jurul ramurilor de unde si numele de inelar deoarece face inele in jurul ramurilor . Omizile de inelar sunt de culoare brun roscat cu capul de culoare albastru cenusiu prevazut cu 2 pete mari negre. De-a lungul corpului inelarul are pe spate o dunga alba iar pe partea laterala cate 3 benzi dintre care una de culoare rosie cu negru urmatoarea de culoare albastra si ultima galbena . In dimensiune omida de inelar atinge cam 70 milimetri.
Crisalidele de inelar sunt de culoare caramiziu inchisa uneori chiar aproape negre si sunt protejate de coconii de culoare galbena .
Frunzele pomilor infestati sunt mancate complet ramanand doar nervura principala si petiolul .
Inelarul este raspandit in toata tara noastra dar formeaza focare in special in zonele din silvostepa si in zona padurilor de stejar avand doar o singura generatie pe an.
Oul de inelar este foarte rezistent la ger deoarece ierneza aza in acest stadiu . Primavara, in luna aprilie odata cu cresterea temperaturii are loc in¬cubatia care dureaza intre 20 – 25 de zile . In anii cu primaveri mai calduroase omizile de inelar ies mai devreme din ou la sfarsitul lunii aprilie Imediat dupa aparitie raman grupate si isi formeaza un cuib comun din fire de matase si frunze . Ziua ies si se hranesc cu frunzelepomilor iar noaptea se retrag in cuiburi la adapost de ploaie sau alte intemperii . Pe masura ce se dezvolta ele isi extind cuibul care ajunge sa cuprinda mai multe ramuri intregi . Pe toata perioada cresterii lor omizile naparlesc de cinci ori trecand astfel prin 6 etape de varsta . Dupa naparlirea a IV a ele para¬sesc cuibul si se raspandesc pe frunzele pomilor gazda unde duc o viata solitara pe timpul zilei dar odata cu venirea serii se regrupeaza la loc in cuiburi.
In ultimile varste omizile devin foarte puternice falcile lor pot sa distrug complet frunzele pomilor cu tot cu nervuri nelasind decat petiolul adica codita frunzei . Stadiul de omida dureaza 28 – 30 de zile. In luna iunie, cand ajung la completa lor dezvoltare aceste omizi se retrag in locuri mai adapostite chia pe sol si in gunoaiele sau pe frunzelor cazute sub pomi unde isi tes coconii galbeni de matase in care dupa ultima naparlire se transforma in cri¬salide .
La inelar stadiul de crisalida dureaza 10 – 15 zile, dupa care catre sfarsitul lunii iunie, apar fluturii.
Acesti incep sa zboare ,perioada lor de zbor poate tine circa 28 – 30 de zile adica pana la sfarsitul lunii iulie . Zborul fluturilor de inelar are loc numai seara si pe timpul noaptii . Dupa cateva zile de la aparitie incepe perioada de imperechere si imediat dupa imperechere femelele de inelar incep sa depuna ouale . Ouale sunt depuse in forma de spirala unele langa altele sub forma de inel sau manson in jurul ramurelelor de unde i se trage si numele de fluture „ine¬lar" sau „scuipatul cucului". O femela inelar depune ouale intr-un singur inel foarte rar in doua inele si numai pe lastarii tineri care au grosimea unui creion . Un inel contine intre 150 -200 de oua din care primavara apar larvele adica omizile de inelar .
In anii de invazie pierderile pot ajunge pana la 40 % la pomii de meri, pruni si peri, daca nu se iau masuri de combatere.
GALERIE