CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Molia strugurilor sau eudemis cum i se mai spune este un fluture avand aripile exterioare patate cu culoarea cafenie care alter¬neaza cu niste puncte de culoare cenusiu-albastruie sau chiar albastru inchis . Eudemis are aripile posterioare de culoare cenusie franjurate la margini . Ca dimensiuni eudemis-ul are la deschiderea maxima a aripilor in jur de 20 de milimetri iar corpul masoara aproximativ 8-9 milimetri . Femela de molia strugurilor depune oua de culoare alb-galbui putin turtite din care ies larve de culoare verde ,vedre-cenusiu uneori chiar brun .Eudemis femela are capul placile toracelui si picioarele de culoare cafeniu inchis chiar negru iar corpul ca marime este curpins intre 10 – 11 milimetri in lungime .
Larvele adica omizile de fluturele strugurilor se transforma mai tarziu in crisalide de culoare brun-verde sau roscat caramizii ce masoara cam 9-10 milimetri in lungime.
Eudemis-ul se poate observa de regula pe inflorescentele de vita-de-vie cand bobocii infestati sunt infasurati in fire de matase sub forma unor ghemotoace in care larvele-omizile ataca staminele si pistilul florilor .
Molia strugurilor este raspandita in podgoriile din regiunea de sud est a tarii cum ar fi judetul Constanta si in general in podgoriile de ses de pe campia Baraganului si a Olteniei molia are trei generatii pe an.
Generatia de primavara sau a I a ,din luna mai pana in luna iunie . Aceasta generatie ia nastere din din ouale de eudemis depuse prima¬vara in a II a jumatate a lunii mai de catre fluturi din generatia a III a adica generatia de toamna .Ouale sunt depuse pe ramificatiile ciorchanilor si pe bobocii florali si dupa numai 8- 10 zile de incubatie din oua ies larve- omizi in prima jumatate a lunii iunie. Omizile apar esalonat pe o perioada de 20 – 25 de zile. Imediat dupa aparitie, larvele de eudemis isi fac cuiburi in bobocii florali pe care-i leaga cu fire de matase in buchete mai multi la un loc si in interiorul carora se hranesc cu staminele si pistilul florilor. O singura omida de molia strugurilor distruge 50 – 60 de boboci florali in perioada sa de dezvoltare care care dureaza intre 25 – 30 de zile timp in care naparleste de patru ori . Dupa naparlirea a IV a omizile isi confectioneaza coconi de matase in cuiburile ramificatiilor ciorchinilor sau sub scoarta coardelor de vita –de-vie sub butu¬ci in care se transforma in crisalide.
La inceputul lunii iulie dupa o perioada de nimfoza de 10 - 14 zile din nimfa apar fluturii molie. Dupa aparitia lor urmeaza perioada de zbor care tine intre 18 – 20 de zile urmata de o perioada de maturatie de 6-7 zile dupa care are loc imperecherea si depunerea oualor. Fluturii de molia strugurilor stau nemiscati pe dosul frunzelor iar seara si pe timpul noptii zboara scurt si in zig-zag de regula numai pe timp cald si fara vant .
Generatia de vara adica a II a tine din iulie pana in august si ia naster dupa ce femelele depun ouale pe suprafata boabelor de struguri in luna iulie chiar inaintea intrarii in parg a soiurilor timpurii de vita-de-vie cum ar fi „Perla de Csaba". Ouale au perioada de incubatie de numai 7 – 8 zile si imediat apar larvele omizile ce gauresc coaja boabelor de strugure si se hranesc cu pulpa lor timp de 25- 30 de zile.La sfarsitul acestei perioade se retrag sub scoarta uscata a butucilor unde se transforma in crisalide infasurati in coconii lor albi de matase. La inceputul lunii august, dupa o perioada de nimfoza de 8-10 zile din coconi ies fluturii de molie care se hranesc timp de 5—6 zilepana ajung la maturitate sexuala pentru ca apoi se imperecheaza si sa depuna oua.
Generatia de toamna adica a III a tine din luna august pana in luna mai a anului urmator.Astfel la generatia de toamna ouale sunt depuse pe coaja boabelor de struguri, iar omizile se dezvolta tot in boabe timp de 28-30 de zile pana in septembrie cand sunt la com¬pleta dezvoltare si apoi se retrag sub scoarta uscata a butucilor unde isi confectioneaza coconi de matase in care se transforma in crisalide si raman in acest stadiu pana primavara urmatoare fluturii rezultati sunt cei care dau nastere la generatia a I a de molii .
Primavara in luna mai din crisalidele depuse toamna trecuta apar fluturii de molia strugurilor care dupa 9- 10 zile de dezvolatre astfel incat ajung la maturitate sexuala se imperecheaza si depun pe ramificatiile ciorchinilor oua din care rezulta generatia de primavara.
Molia strugurilor este dupa filoxera unul din cei mai pagubitori daunatori al vitei-de-vie. Omizile din generatia de pri¬mavara distrug inflorescentele, iar cele din generatiile de vara si toamna, boabele strugurilor.
Dintre soiurile de vita, cele mai atacate sunt soiurile de masa ca : „Afuz-Ali", „Perla de Csaba", „Muscat de Hamburg", „Ceaus alb" si apoi cele de vin : „Muscat Ottonel", „Chardonay", „Riesling italian", „Tamaioasa romaneasca", „Pinot gris" .
GALERIE