CATEGORII
ARTICOLE SIMILARE
Scris de: Seceleanu Cristian
Fluturii de molia verde a mugurilor sunt de culoare cafenie mai inchis pe torace si pe cap si cafeniu deschis pe abdomen si picioare . Aripile interioare la fluture sunt brune cu pete brun inchis si reflexe albastrii pe jumatatea bazala si albe pe ultima juma¬tate iar la varfuri prezinta pete brune si cenusiu fumurii.
Fluturii de molia verde a mugurilor au la deschidere maxima o anvergura a aripilor de proximativ 20 milimetri .
Omizile de molia verde a mugurilor sunt de culoare verde catre un masliniu avand capul placile toracelui si picioa¬rele de culoare neagra parca lacuite si cu cate un rand transversal de negi de culoare neagra pe toate segmentele corpului iar pe fiecare segment cate un fir de par . Lungimea corpului la omida de molia verde a mugurilor este de aproximativ 20 milimetri.
Aceste omizi apar primavara devreme cand inca mugurii pomilor abia se desfac si indoaie frunzele si le tes cu fire de matase sub forma de cuib in care se adapostesc.
Fluturii de molia verde a mugurilor este intalnit frecvent in zona padurilor de stejar si fag si are o singura generatie pe an.
Ierneaza numai in stadiul de ou iar primavara in luna aprilie cand temperatura aerului creste dupa o pe¬rioada de incubatie de 8 - 10 zile din aceste oua apar omizile care incep imediat si se hranesc distrugand la inceput parenchimul limbului frunzelor iar mai tarziu cand prind puteri chiar limbul in intregime . Omizile de molia verde a mugurilor sunt foarte robuste si vioaie facand cand sunt atinse miscari bruste si ostile caracteristice tortricidelor.
In acest stadiu de omida molia verde ramane 35 – 40 de zile dupa care in luna mai cand ajung la completa lor dezvoltare isi confectioneaza coconi de ma¬tase chiar in interiorul cuibului si in care se transforma in crisalide. La jumatatea a doua a lunii mai si in iunie, dupa o perioada de nimfoza in interiorul coconului de aproximativ 15 - 20 de zile isi fac aparitia Fluturii de molia verde a mugurilor .
Acestia incep sa zboare seara si dimineata si se imperecheaza imediat iar femelele depun ouale in mod izolat sau in grupuri mici cu precadere in crapaturile din scoarta ramurilor si mai rar pe tulpanapomilor . O fe¬mela de Fluturele de molia verde a mugurilor poate depune in total pe intreaga perioada ovipozitara pana la 150- 180 de oua care rezista foarte bine peste iarna si din care ies omizile primavara relativ devreme in luna aprilie.
Omizile ataca in special anumite soiuri de samantoase si samburoase la care distrug atat la frunzele cat florile din care cauza pomii nu mai leaga iar productia scade simtitor.
GALERIE