Viermele perelor (Laspeyresia pyrivora )

Scris de: Seceleanu Cristian

Fluturele de viermele perelor este de culoare bruna cu nuante care merg chiar si catre cenusiu .Are aripile pe partea interioare preva¬zute cu niste  dungi in plan transversal de culoare  cenusie si cafeniu inchis  cu unele reflexe aurii . Aripile posterioare ale fluturelui au culoarea  brun si brun cenusie. Fluturele de viermele perelor  are o deschidere maxima a aripilor cuprinsa intre 18 – 20 milimetri .

Ouale depuse de acest fluture  sunt de culoare rosie avand un contur  circular .Din oua ies larvele –omizile de viermele perelor de culoare cenusiu deschis catre alb avand capul si placile toracelui de culoare neagra .Datorita transparentei pantecelui se poate observa culoarea  tubului digestiv, care este  neagra sau negru -violet . Fluturele de viermele perelor are lungimea corpului cuprinsa intre 18 - 20 de milimetri .

Crisalidele de  viermele perelor sunt de culoare brun ,brun roscat  iar coconii confectuionati de acestia tot bruni-roscati.

  Se pot observa cu usurinta deoarece pe  suprafata perelor atacate se observa mici depresiuni in care se afla depuse ouale fluturelui si deasemenea si orificiul galeriei de iesire a omizilor situat de regula la mijlocul fructului atunci  cand perele  ajung la marimea normala .

De asemenea se poate observa prezenta daunatorului prin faptul ca sub pomii infestati se afla o puzderie de  fructe vierminoase cazute sub atacul daunatorului cam prin luna august.

In tara noastra a fost observat un  focar puternic in zona oraselor  Focsani  si Galati  unde a fost catalogat ca si  daunator la pomii de pere inca din anii 1940  inainte ca acest fluture sa fi fost descris in mod stiintific ca si specie .

Din fericire Viermele perelor are o singura generatie pe an.

Fluturele viermelui ierneaza in stadiul de omida, invelit si protejat bine in coconul  sau calduros cu textura pergamentoasa de matase direct pe sol sau  in gunoaie sau in subsol la adancimi mici de doar  5 centimetri de suprafata .

La venirea primaverii ,destul de tarziu  spre sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iunie, omi¬zile trec prin procesul de metamorfoza si se transforma in crisalide aceasta perioada  variind in functie de sezon dar fiind in medie de aproximativ  30 zile  iar in stadiul de crisalida perioada este de 25 – 30 de zile.

Fluturele de viermele perelor apare incepand de la sfarsitul lunii iunie si inceputul lunii iulie. Perioada de zbor dureaza 4 - 5 saptamani iar zborul in masa  cam 18 – 20 de  zile. Zborul are loc numai  seara  dupa apusul soarelui si dureaza doar cam 1 ora .Zborul se produce numai cand  temperatura aerului creste peste nivelul de 16°C  si nu bate vantul . Dupa numai 4 zile de la aparitia lor  fluturii de viermele perelor sunt deja maturi din punct de vedere  sexual si incepe perioada de imperechere si depunere a oualor.Ouale sund depuse de obicei pe partea de mijloc sau pe jumatatea bazala a  perelor . Pe un singur  fruct de para  pot fi depuse de la unul pana la chiar si 10 oua daca infestarea  este puternica. Primele oua se depun pe la inceputul lunii iulie, dupa aproximativ 8 – 10 zile  de la aparitia fluturilor . Perioada de depunere a oualor – perioada ovipozitara se intinde pe 18 – 20 de zile timp in care  in care o femela de Fluture de viermele perelor poate depune intre 70 - 80 de oua. Ouale incubeaza in mod diferit in functie de temperatura mediului ambient dar sa observat ca la o tem¬peratura de 20 °C acestea incubeaza destul de repede ,in circa o saptamana .  Omizile proaspat iesite din ou patrund imediat in  pulpa fructelor  fara sa iasa din ou ci sparg peretele oului aflat lipit de fruct si din ou trec direct in fruct  in portiunea de pulpa aflata sub ou. Ajunse in fruct omizile rod repede si cu lacomie  galerii inguste si  intortocheate  orientindu-se direct catre semintele fructului cu care se hranesc. Cu resursele obtinute in urma hranirii cu semin¬tele dintr-un fruct acestor larve-omizi le ajunge sa atinga  dezvoltarea primelor trei etape de varsta  ale omizilor  iar lojele semintelor  pentru ultimele varste.Atunci cand intr-un fruct patrund mai multe omizi atunci cea mai puternica dintre ele le  distruge pe celelalte astfel incat  intr-un fruct la final va ramane si seva  dezvolta o singura omida . In acest stadiu de omida viermele perelor ramane cam 22-25 de zile dupa care la sfarsitul lunii august si inceputul lunii sep¬tembrie, omizile sapa o galerie dreapta  orientata de la seminte spre coaja  fructului  si se retrag sub coroana pomilo infestati de regula  pe solul din vecinatatea acestuia  sub bul¬garii de pamant sub  frunze uscate, gunoaie sau direct in sol  mai ales daca solul este afanat  la adancimi mici de numai 3 - 5 centimetri  unde isi croiesc niste  coconi de matase care mai apoi sunt  impregnati  cu o secretie rosiatica  si in care isi petrec iarna protejati de ger  iar la venirea  primaverii  in urma procesului de metamorfoza aceste omizi  se transforma in crisalide.

Viermele perelor este unul dintre dauna¬torii periculosi daca scapa in livezile de par . Focare au fost observate in timp in zona  orasului Focsani. Important este ca Viermele perelor are o specializare ingusta de hranire si anume se hraneste numai cu semintele perelor in faza de colorare evitand soiurile de pere  fara seminte sau cu semintele deja coapte la data aparitiei omizilor. Soiurile de pere cele mai atacate sunt cele ale caror seminte trec de faza de lapte si incep sa se intareasca la data aparitiei omizilor. In conditiile tarii noastre soiurile „Cure", ,,Bergamotte Esperen" si ,,Clapps Favoritte" sunt printre cele mai atacate.

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU